Strona głównaStyl życiaProdukty sezonowe - jakie i kiedy wybierać

Produkty sezonowe - jakie i kiedy wybierać

Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
Produkty sezonowe - jakie i kiedy wybierać Nie przypadkiem największą ochotę na dane owoce czy warzywa ma się wtedy, gdy następuje czas ich dojrzewania. Smakują najlepiej - potwierdzają znawcy. Nawet jeśli zbiory mają miejsce w październiku / listopadzie, a przechowuje się produkty podczas miesięcy zimowych, jak w przypadku jabłek czy gruszek, zachowują świeżość niejako „przystosowane" do danego klimatu i sposobu przechowywania.

Ziemniaki, cebula, czosnek, dynie czy kabaczki, a także groch i fasolę można długo przechowywać bez niebezpieczeństwa jakościowego osłabienia tych produktów.

Poniżej kulinarny kalendarz dla naszej szerokości geograficznej:

Styczeń: brukselka, brukiew, por, kapusta włoska, pasternak, cebula, ziemniaki, kapusta włoska

Luty: brukiew, ziemniaki, por, kapusta zimowa, cebula

Marzec: por, kapusta wiosenna, ziemniaki, cebula, brukiew

Kwiecień: rabarbar, ziemniaki, brokuły, kapusta, cebula, sałata

Maj: sałata, bób, kapusta, rzodkiewka, cebula dymka, rabarbar

Czerwiec: szparagi, sałata, młode ziemniaki, cebula zimowa, groch, kapusta, rzepa, bób, maliny

Lipiec: fasola szparagowa, marchew, groch, truskawki, cukinie, różne odmiany sałaty, kalafior, pomidory, ogórki, ziemniaki

Sierpień: pomidory, papryka, ogórki, fasolka szparagowa, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, truskawki, rożne odmiany sałaty, marchew, ziemniaki, dynie, kabaczki, jeżyny, cukinia, cebula

Wrzesień: kapusta, marchew, jabłka, gruszki, sałata, pomidory, ogórki, papryka, kukurydza, dynie, kabaczki, cukinia, cebula

Październik: kapusta, brukiew, pasternak, marchew, rzepa, brokuły, por, cebula, ziemniaki, jabłka, gruszki

Listopad: kapusta, por, brukiew, brukselka, pietruszka, marchew

Grudzień: brukselka, pasternak, brukiew, por, kapusta

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy