Strona głównaStyl życiaRyż pomaga pozbyć się otyłości?

Ryż pomaga pozbyć się otyłości?

Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Ryż pomaga pozbyć się otyłości? [Fot. underworld - Fotolia.com]
W wielu bogatszych krajach europejskich i USA wskaźniki nadwagi i otyłości sięgają kilkudziesięciu procent, w Japonii zaś wynoszą nieco ponad 4 proc. Skąd ta różnica? Czy sposób odżywiania się, w tym popularny w Azji , może mieć na to wpływ?

Na takie pytania postanowili odpowiedzieć badacze z Doshisha Women's College of Liberal Arts w Kioto. Uczeni wzięli pod uwagę dane dotyczące 136 krajów i odkryli, że państwa, w których je się średnio co najmniej 150 gramów ryżu dziennie, cechują się znacznie niższym wskaźnikiem niż te, gdzie spożywano mniej niż ogólnoświatowa średnia dawka ryżu, około 14 gramów dziennie.

Autorzy wzięli pod uwage także inne czynniki, które mają najistotniejszy wpływ na ryzyko i otyłości, takie jak: poziom edukacji, palenie papierosów, ogólna ilość spożywanych kalorii, pieniądze wydawane na opiekę zdrowotną, odsetek osób po 65 roku życia, a także produkt krajowy brutto na mieszkańca.

Podane zmienne były znacznie niższe w krajach, w których mieszkańcy jedli najwięcej ryżu, ale także po uwzględnieniu tego, sama wielkość porcji ryżu miała dobry wpływ na poziom wagi.

Jak oszacowano, zwiększenie ilości ryżu zaledwie o jedną czwartą miseczki dziennie (50 g na osobę) mogłoby zmniejszyć poziom globalnej otyłości o 1 proc., czyli pozwoliłoby skutecznie zwalczyć otyłość około 6,5 milionom ludzi.

Tam, gdzie ryż jest podstawowym pożywieniem, czyli w krajach azjatyckich, odsetek osób otyłych jest niższy, być może więc - mówią uczeni - to ten produkt właśnie pomaga uchronić się przed otyłością. Skąd taki efekt? Wedłu autorów mogą na to wpływać zawarte w ryżu błonnik i inne składniki odżywcze, które zwiększają poczucie sytości i zapobiegają przejadaniu się. Poza tym ryż ma niewielkie ilości tłuszczu i wywołuje relatywnie niski poziom glukozy we krwi po posiłku, co powstrzmuje wydzielanie insuliny - wysokie stężenie insuliny zaś jest związane z intensywnym odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Na podstawie:

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy