29-04-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Dlaczego tak lubimy niezdrowe i tuczące jedzenie? Jak chęć na nie rozwija się w mózgu? - Nasza skłonność do sięgania po produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru może być wrodzona lub rozwinąć się w wyniku . Sądzimy jednak, że mózg uczy się tego - wyjaśnia Sharmili Edwin Thanarajah, współautorka badań.
Aby to sprawdzić, grupie uczestników codziennie przez osiem tygodni podawano jako dodatek do normalnej diety mały budyń zawierający dużo tłuszczu i . Innym zaś serwowano budyń, który zawierał taką samą liczbę kalorii, ale mniej tłuszczu. Aktywność mózgu mierzono przed początkiem testów i w czasie ich trwania.
Nasz mózg nieświadomie uczy się wybierać tłuste przekąski
Po ośmiu tygodniach reakcja mózgu na i cukru była znacznie zwiększona wśród osób jedzących budyń o wysokiej zawartości cukru i . Szczególnie aktywowany był układ dopaminergiczny, obszar w mózgu odpowiedzialny za motywację i nagrodę. - Nasze badania aktywności mózgu pokazały, że przebudowuje się on w wyniku jedzenia chipsów i innych podobnych produktów. Podświadomie uczy się wybierać takie satysfakcjonujące jedzenie. Z powodu tych zmian nieświadomie zawsze będziemy sięgać po artykuły zawierające dużo tłuszczu i cukru - wyjaśnia Marc Tittgemeyer, współautor badań.
W wyniku stosowania diety o dużej zawartości cukru i tłuszczu w mózgu powstają nowe połączenia, które nie rozpadają się tak szybko. W końcu cały sens uczenia się polega na tym, że kiedy już się czegoś nauczysz, nie zapominasz tego natychmiastowo - mówi Marc Tittgemeyer.
Na podstawie: