Latem warto wybierać owoce lokalne, sezonowe, które dzięki swoim walorom wzmocnią nasz organizm i usprawnią jego funkcjonowanie. Nie zapominajmy więc o czerwonej porzeczce, która m.in. pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi, regulować przemianę materii oraz łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Czarna porzeczka jest nieprzeciętnym źródłem witaminy C, a jeżyny – błonnika pokarmowego, wspierającego organizm w eliminacji toksyn. Agrest i borówki natomiast doskonale dbają o równowagę kwasowo-zasadową. A to tylko wybrane przykłady dostępnych nam owoców i ich zalet – mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”. – Jednocześnie pamiętajmy, by jedząc każdego dnia przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie, zachować odpowiednie proporcje: ¾ warzyw i ¼ owoców. W ten sposób, w połączeniu z regularną aktywnością sportową, najlepiej zatroszczymy się o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie – zapewnia ekspert.
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Kombucha i podobne napoje mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
Kakao pomoże zmniejszyć negatywne skutki tłustego jedzenia w czasie stresu
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.