Strona głównaStyl życiaWielkopolski ser smażony produktem chronionym przez Unię

Wielkopolski ser smażony produktem chronionym przez Unię

21 kwietnia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie Komisji Europejskiej, zgodnie z którym na listę „Chronionych Oznaczeń Geograficznych" wpisano dwa polskie produkty: „Wielkopolski ser smażony" i „Andruty kaliskie".
„Wielkopolski ser smażony" jest kolejnym, po „Rogalu świętomarcińskim" i „Miodzie wrzosowym z Borów Dolnośląskich", polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Wielkopolski ser smażony wytwarzany jest w dwóch wariantach - naturalnym lub z kminkiem. Ser charakteryzuje się smakiem i zapachem pochodzącym od zgliwiałego i usmażonego twarogu oraz kminku. Jest on wytwarzany zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą i cieszy się nieustająco dobrą opinią w całej Polsce, a także poza jej granicami. Jego smak doceniają przede wszystkim mieszkańcy Wielkopolski, którzy pamiętają go z dzieciństwa.

W Unii Europejskiej zarejestrowanych jest także sześć innych polskich produktów regionalnych: „Bryndza podhalańska" i „Oscypek" jako Chronione Nazwy Pochodzenia oraz miody pitne „Półtorak", „Dwójniak", „Trójniak" i „Czwórniak" jako Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy