Strona głównaStyl życiaWiosenny jadłospis zimową porą

Wiosenny jadłospis zimową porą

Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
© Peredniankina - Fotolia.comZima to czas sprzyjający gotowaniu - długie wieczory i chłód na zewnątrz zachęcają do spędzania czasu w domowym zaciszu, z rozgrzanym piekarnikiem i dymiącymi na kuchence pysznościami. W naszej diecie jednak dominują cięższe potrawy - ser, mięso, pieczone ziemniaki królują na stołach, gdy na zewnątrz szaleje śnieżyca. Z komponowaniem pełnowartościowych posiłków czekamy na wiosnę i wypełnione nowalijkami stoiska targowe. Rzadko zdajemy sobie sprawę, że zimą również na naszych stołach mogą pojawić się zdrowe, warzywne kolory i lekkie dania. Wystarczy pamiętać, że każde warzywo ma swój sezon, w którym jest najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Nauczmy się więc jeść zgodnie z rytmem natury.Odżywianie według kalendarza
W styczniu i lutym wyjątkowo smaczne są , cykoria, dynia i kapusta - nie tracą one wartości odżywczych i smakowych w tych miesiącach, jak na przykład świeże pomidory. To także dobry okres dla marchewki, pietruszki, pora i ziemniaków, których zbiory przypadają przede wszystkim na jesień. W marcu pojawiają się pierwsze rzodkiewki, a w kwietniu botwinka i rabarbar. W maju najlepsza jest sałata, rucola i szczaw, z początkiem lata natomiast warto urozmaicić swój obiad o fasolkę szparagową, kalafior i kalarepę. Miesiące wakacyjne i wczesna jesień to najlepsze zbiory pomidorów oraz .
Zamrożone, ususzone
Jeżeli jednak w naszej okolicy nie jest łatwo kupić świeże warzywa w zimie, warto poznać warzywne alternatywy. Mrożonki, zachowujące w pełni swoje wartości odżywcze, mogą w sposób oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty urozmaicić codzienne danie. Ciekawą propozycją są również kompozycje suszonych warzyw i przypraw, które nadają głębi smaku ulubionym potrawom.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy