28-02-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
Zima to czas sprzyjający gotowaniu - długie wieczory i chłód na zewnątrz zachęcają do spędzania czasu w domowym zaciszu, z rozgrzanym piekarnikiem i dymiącymi na kuchence pysznościami. W naszej diecie jednak dominują cięższe potrawy - ser, mięso, pieczone ziemniaki królują na stołach, gdy na zewnątrz szaleje śnieżyca. Z komponowaniem pełnowartościowych posiłków czekamy na wiosnę i wypełnione nowalijkami stoiska targowe. Rzadko zdajemy sobie sprawę, że zimą również na naszych stołach mogą pojawić się zdrowe, warzywne kolory i lekkie dania. Wystarczy pamiętać, że każde warzywo ma swój sezon, w którym jest najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Nauczmy się więc jeść zgodnie z rytmem natury.
Odżywianie według kalendarzaW styczniu i lutym wyjątkowo smaczne są , cykoria, dynia i kapusta - nie tracą one wartości odżywczych i smakowych w tych miesiącach, jak na przykład świeże pomidory. To także dobry okres dla marchewki, pietruszki, pora i ziemniaków, których zbiory przypadają przede wszystkim na jesień. W marcu pojawiają się pierwsze rzodkiewki, a w kwietniu botwinka i rabarbar. W maju najlepsza jest sałata, rucola i szczaw, z początkiem lata natomiast warto urozmaicić swój obiad o fasolkę szparagową, kalafior i kalarepę. Miesiące wakacyjne i wczesna jesień to najlepsze zbiory pomidorów oraz .
Zamrożone, ususzoneJeżeli jednak w naszej okolicy nie jest łatwo kupić świeże warzywa w zimie, warto poznać warzywne alternatywy. Mrożonki, zachowujące w pełni swoje wartości odżywcze, mogą w sposób oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty urozmaicić codzienne danie. Ciekawą propozycją są również kompozycje suszonych warzyw i przypraw, które nadają głębi smaku ulubionym potrawom.