29-01-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Od dawna wiadomo, że smażone jedzenie nie przydaje zdrowia, teraz ustalono, że może wręcz skrócić życie - z badań wynika, że zagrożenie dotyczy dojrzałych kobiet
Badania uczonych z University of Iowa dowodzą, że kobiety po pięćdziesiątce, które regularnie spożywają smażone jedzenie, są bardziej narażone na przedwczesną śmierć niż ich rówieśniczki.
Powszechnie wiadomo, że świeże produkty i gotowane dania to najzdrowsze dietetyczne składniki, tymczasem smażone potrawy mogą się wiązać zarówno z doraźnymi problemami zdrowotnymi, np. niestrawnością, jak i rozwojem wielu różnych chorób, np. czy chorób sercowo-naczyniowych.
W nowych badaniach amerykańscy uczeni sprawdzili nie tylko, jak smażone jedzenie zagraża zdrowiu, ale jakie jego rodzaje są najbardziej szkodliwe. Autorzy przeanalizowali dane ponad stu tysięcy kobiet w wieku 50-79 lat i odkryli, że większa ilość smażonego jedzenia w diecie oznacza wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci z różnych powodów.
Po przeglądzie kwestionariuszy zawierających dane dotyczące sposobu odżywiania się oraz medycznych rejestrów, obliczono, że panie często sięgające po smażeninę wykazują o 8 proc. wyższe ryzyko śmierci z jakiegokolwiek powodu w danym okresie niż kobiety, które wykluczyły z diety . Szczególnie zaś były narażone na śmiertelne w swych skutkach .
Dokładniejsze obliczenia pokazały, przykładowo, że codzienne jedzenie smażnego kurczaka oznaczało o 13 proc. wyższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i o 12 proc. wyższe zagrożenie chorobami serca w porównaniu do diet bez takiego dania.
Ponadto jeśli w codziennym jadłospisie były smażone ryby lub przygotowane w ten sposób , ryzyko wcześniejszej śmierci z jakiegokolwiek powodu wzrastało o 7 proc., a zgonu w efekcie chorób serca - o 13 proc. Nie odnotowano zaś wyższego niebezpieczeństwa utraty życia z powodu raka jako skutku częstego sięgania po smażone posiłki.
Jak podkreślają dietetycy i lekarze, sposób odżywiania się wielu chorób, zdrowe menu może zapobiec rozmaitym dolegliwościom.
Wyniki badań zostały opublikowane w magazynie BMJ.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »