Strona głównaStyl życia„Termin przydatności do spożycia” a „najlepiej spożyć przed”

„Termin przydatności do spożycia” a „najlepiej spożyć przed”

Według badań Banków Żywności aż 60% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Co ciekawe, z raportu CBOS wynika, że najczęściej żywność marnują ludzie młodzi, dobrze wykształceni, mieszkający w dużych miastach. Jednym z głównych powodów takiego zachowania jest niepilnowanie terminu przydatności do spożycia. Czy na pewno wiemy co to pojęcie oznacza?
„Termin przydatności do spożycia” a „najlepiej spożyć przed” [© WavebreakMediaMicro - Fotolia.com] Chaos komunikacyjny

Data minimalnej trwałości, najlepiej spożyć przed, termin przydatności do spożycia, spożyć do, należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia… określeń, które producenci używają z jedzeniem jest bardzo wiele. Warto wiedzieć, co one oznaczają, aby świadomie kupować i nie dać się oszukać w trakcie licznych promocji.

Data minimalnej trwałości

To oznaczenie określa datę, do której jedzenie zachowuje wszystkie swoje właściwości. Najczęściej na opakowaniach wyrażana jest poprzez sformułowania takie jak: najlepiej spożyć przed lub najlepiej spożyć przed końcem. Taką informacje można znaleźć przede wszystkim na produktach suchych (kasze i makarony), mrożonych, chłodzonych, konserwach, oleju roślinnym i czekoladzie. Po tym terminie producent nie gwarantuje już takiej jakości smaku, zapachu i pełni wartości odżywczych, jak w przypadku świeżego produktu.

Termin przydatności do spożycia

W przeciwieństwie do daty minimalnej trwałości termin przydatności do spożycia wyznacza datę, po której jedzenie może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Po tej dacie nie należy jeść danego produktu, ponieważ może on stanowić zagrożenie dla zdrowia. Takie oznaczenie stosuje się szczególnie często na żywności nietrwałej mikrobiologicznie, takiej jak: mięso, czy produkty mleczarskie. Przy tego typu artykułach wskazane jest zwrócenie uwagi na wskazówki dotyczące przechowywania np. należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia – nieprzestrzeganie ich sprawia, że jedzenie psuje się jeszcze szybciej, a jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Aby nie zapomnieć o tym terminie można napisać na opakowaniu datę otwarcia produktu.

Whirlpool

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy