Strona głównaStyl życiaDlaczego warto pić czarną herbatę?

Dlaczego warto pić czarną herbatę?

Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej pitym napojem na świecie. Jeśli wybierzemy liście o dobrej jakości, możemy w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten napój. Jakie więc dobroczynne właściwości ma czarna herbata?
Dlaczego warto pić czarną herbatę? [Fot. denira - Fotolia.com] Herbata dla zdrowia

zawiera wiele polifenoli, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, gdyż zwalczają działanie wolnych rodników. Dodatkowo związek ten pomoże nam uchronić się przed chorobami układu krążenia – obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą i zawałami serca. Kolejnym dobroczynnym składnikiem herbaty są polisacharydy. Zmniejszają one przyswajalność glukozy. Filiżanka herbaty dziennie będzie więc idealna dla diabetyków. Istnieją badania pokazujące, że w krajach, które charakteryzują się dużym spożyciem czarnej herbaty, zachorowalność na jest o wiele niższa.

Dla urody

Herbata jest również bogata w garbniki. To właśnie im zawdzięczamy gorzkawy posmak napoju. Im dłużej parzymy liście, tym więcej garbników w herbacie jest wytwarzanych. Oznacza to, że po 5-6 minutach parzenia otrzymujemy maksymalną możliwą zawartość tego składnika. Jednym z wielu pozytywnych właściwości garbników jest ich wpływ na skórę. Wspomagają regenerację naskórka, neutralizują pieczenie i swędzenie oraz działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Warto więc, poza regularnym piciem filiżanki herbaty, wykorzystać ją również zewnętrznie w postaci okładów lub toniku do skóry. Dodatkowo garbniki spełniają rolę , dzięki temu wspierają skórę w walce z efektami starzenia się.

Zamiast kawy i ziółek

Herbata to jeden z niewielu napojów, który spełnia zarówno funkcję relaksującą, jak i pobudzającą. Wszystko zależy od długości parzenia liści. Warto pamiętać, że herbata pobudza zupełnie inaczej niż kawa, która działa natychmiastowo, jednak na krótko. Herbata natomiast pobudza organizm wolnej, ale na dłużej. Jeśli chcemy więc uzyskać napar pobudzający, powinniśmy parzyć liście do 3 minut. Chcąc uzyskać napar relaksujący, trzeba czynność wydłużyć do 5-6 minut. Po tym czasie teina wchodzi w reakcję z garbnikami, które niwelują jej pobudzające działanie.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

OSIEM + SZEŚĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X