25-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Polacy często sięgają po mięsne posiłki, równocześnie jednak chętnie raczą się daniami zawierającymi duże ilości warzyw i owoców. Jak wynika z badań Europejskiej Rady Informacji o Żywności (European Food Information Council, EUFIC) obejmujących trzynaście krajów członkowskich UE, jemy średnio 577 gramów warzyw i owoców dziennie. To najwyższy wynik w tej grupie.
Diety zaledwie czterech badanych nacji spełniały rekomendację Światowej Organizacji Zdrowia dotyczącej jedzenia co najmniej 400 gramów warzyw i owoców dziennie. Na drugim miejscu plasowali się Włosi (452 gramy), na trzecim znaleźli się Niemcy (442 gramy), na czwartym zaś Austriacy (413 gramów).
Spośród krajów należących do , najuboższą w warzywa i owoce dietę stosują Szwedzi (237 gramów) oraz Czesi (253 gramy).
Według szacunków większość Europejczyków nie spełnia zaleceń WHO dotyczących dziennego spożycia owoców i warzyw. Ponieważ zaś jedzenie zalecanych ilości tych produktów przyczynia się do zapewnienia zdrowia i zapobiegania chorobom, nieodpowiednia odznacza się negatywnym wpływem na zdrowie.
Jak przypomina EUFIC, owoce i warzywa są ważnymi elementami zdrowej, zbilansowanej diety, czy to jako część głównego posiłku czy też jako przekąska. Dostarczają witamin, minerałów i , jak również rozmaitych fitozwiązków. Badania epidemiologiczne wykazały, że wysokie spożycie warzyw i owoców wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób przewlekłych, zwłaszcza chorób układu krążenia, , a także niektórych nowotworów np. jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc.
Aby zorientować się w skali problemu, próbowano oszacować wpływ niskiej konsumpcji owoców i warzyw na wskaźnik obciążenia chorobami. Najnowsze analizy w Unii Europejskiej pochodzą z 1997 roku. Oceniono wówczas, że 8,3% wskaźnika obciążenia chorobami w krajach niegdysiejszej piętnastki UE może być przypisane nieodpowiedniemu odżywianiu się, a niskie spożycie owoców i warzyw odpowiadało za 3,5% zachorowań. WHO oszacowało w 2004 roku, że 2,4% wskaźnika obciążenia chorobami w Regionie Europejskim WHO można przypisać niskiej konsumpcji owoców i warzyw.
Największa korzyść z umieszczenia w swoim menu owoców i warzyw to zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a także obniżenie prawdopodobieństwa zachorowania na niektóre nowotwory.
WHO szacuje, że niedostateczne spożycie warzyw i owoców odpowiada za około 14% zgonów z powodu nowotworów przewodu pokarmowego, 11% śmierci spowodowanych i około 9% zgonów w wyniku mózgu.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »