16-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Hot-dogi, który zwykle kojarzą nam się z amerykańską budką z fast-foodami, tak naprawdę pochodzą z Niemiec. Tradycyjne, francuskie, w cieście kukurydzianym - sposobów na przygotowanie pysznych bułek z kiełbaskami są dziesiątki.
Niemieckie parówki w AmeryceGeneza ich powstania sięga aż 1478r., gdy we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna z historii głosi, że to rzeźnik Johann Georghehner w 1600r. wynalazł kiełbaski dachsund, czyli jamniki, które stały się popularne w Niemczech, a następnie wraz z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród nich był niejaki Charles Feltman, który w 1871r. na Coney Island otworzył pierwszą budkę, w której serwował frankfurterki w bułce maślanej. Nietypowa nazwa smakołyku wiąże się z kolejną ciekawą legendą. Podczas meczu polo Harry Stevans próbował sprzedawać parówki w bułkach, krzycząc „Kupujcie jamniki, póki są gorące”. Jego rysownik nie był jednak pewny, jak zapisuje się „dachsund”, dlatego na plakacie napisał po prostu: „hot-dog”. Wraz z upływem lat, hot-dog ewoluował i stawał się coraz bardziej popularny. Dziś ma nawet swoje święto, który przypada na 4 lipca. Z tego powodu organizuje się konkursy jedzenia na czas – rekordzista pochłonął w ciągu 10 minut aż 69 sztuk!
Wydobyć smakKlasyczny hot-dog to pyszna i prosta przekąska, która bazuje na prostych składnikach: bułce, parówce lub kiełbasce, kilku warzywach i sosie. Aby wydobyć pełnię smaku z tej prostej przekąski, istotne jest jej odpowiednie doprawienie. Najbardziej tradycyjne wyjście, to udekorowanie hot-doga musztardą, ketchupem lub mieszanką jednego i drugiego. Fani eksperymentów mogą natomiast spróbować doprawić hot-dogi w bardziej oryginalny sposób. Zwolennikom pikantnej kuchni dedykowany jest sos musztardowo-paprykowy stworzony na bazie papryczek oraz jeszcze ostrzejszy - sos piri-piri. Osoby ceniące niebanalne doznania z pewnością docenią niepodrabialny smak sosu cebulowo-serowego lub duńskiego tzw. remulady.
Hot-dog na wiele sposobówMimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na temat hot-doga. W Tajlandii możemy spotkać się z corn-dogiem, czyli parówką w cieście kukurydzianym, smażoną na głębokim tłuszczu, która serwowana jest na patyku. Kalifornijska wersja zwana danger-dog bazuje na kiełbasie owiniętej w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli oraz sosu chili con carne. Paryski hot-dog podawany jest w bagietce, zapiekany z , a jego smak podkreśla sos grzybowy. W Meksyku spotkamy się z parówką umieszczoną w chlebie talera, w którym znajduje się ponadto awokado, cebula, majonez i świeży ser.
Tarsmak