02-03-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała jakość wyrobów garmażeryjnych, głównie pierogów i gotowych drugich dań. Kontrola wykazała, że w 2009 roku co 5 partia wyrobów garmażeryjnych posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana. Wyniki wskazują ponadto na pogorszenie się jakości tych wyrobów, bowiem w roku 2006 niedomagania jakościowe miały mniejszą skalę.
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 5 partii wyrobów garmażeryjnych (2,4% skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie uszkodzeń mechanicznych - popękania, rozklejenia i wycieku nadzienia oraz zmiany kształtu pierogów po ugotowaniu.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych inspektorzy wykryli w przypadku 40 partii wyrobów garmażeryjnych (18,7% skontrolowanych partii), polegały one głównie na zaniżaniu zawartości farszu lub nadzienia w wyrobach garmażeryjnych w stosunku do deklaracji producenta (co stwierdzono w przypadku 26 partii wyrobów garmażeryjnych). Zaniżanie zawartości farszu lub nadzienia w wyrobach garmażeryjnych świadczy o stosowaniu przez producentów nieuczciwych praktyk handlowych.
Nieprawidłowe znakowanie kontrolerzy stwierdzili w przypadku 125 partii (48,4% skontrolowanych partii wyrobów). Najczęściej nieprawidłowości dotyczyły podania niepełnego składu wyrobów garmażeryjnych, nieprawidłowej informacji o terminie przydatności do spożycia lub dacie minimalnej trwałości oraz niepełnych danych producenta.
Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w pierogach niemięsnych (pierogach z truskawkami, z serem, z kapustą), a w przypadku znakowania w drugich daniach (kluskach śląskich, plackach ziemniaczanych, krokietach).