08-06-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w 2008 roku przeprowadziła 54147 kontroli. Stwierdzono, że 9,4% skontrolowanych partii wyrobów posiadało jakość niezgodną z przepisami o jakości handlowej oraz z deklaracją producenta, a 35% artykułów było nieprawidłowo oznakowanych.
Podczas kontroli przeprowadzanej przez inspektorów JHARS produkty rolno - spożywcze sprawdzane są organoleptycznie, oznacza się ich parametry fizykochemiczne (np. skład, wilgotność, kwasowość, zawartość konserwantów) oraz sprawdza ich znakowanie.
W wyniku kontroli przeprowadzonych na rynku krajowym w 2008 r. stwierdzono, że 9,4% skontrolowanych partii wyrobów posiadało jakość niezgodną z przepisami o jakości handlowej oraz z deklaracją producenta. Zastrzeżenia inspektorów budziły najczęściej tłuszcze mleczne (41,0%), mleko pasteryzowane (38,0%), bułka tarta (27,6%), ziemniaki (24,0%) oraz ryby i przetwory rybne (20,2%).
Niemal co trzecia (31,0%) ze skontrolowanych partii świeżych owoców i warzyw była niezgodna ze standardami UE, a 35,0% partii artykułów było nieprawidłowo oznakowanych. Źle oznakowane były głównie przetwory z mięsa czerwonego (52,0% skontrolowanych partii), herbatki owocowe (49,0%), ryby i przetwory rybne (48,0%), pieczywo (46,4%), fermentowane napoje winiarskie (45,0%), makarony (43,1%), herbaty (43,0%), mieszanki kawy z kawą zbożową (43,0%), jaja (41,5%), przetwory mięsne (41,0%), koncentraty spożywcze (41,0%), kawy rozpuszczalne (35,0%), zabielacze do kawy (35%) i majonez (34%).
Efektem kontroli były m.in. 273 wnioski o odprowadzenie do budżetu kwot nienależnych i kar dodatkowych, 2432 mandaty karne i 78 wniosków do sądów grodzkich.