Strona głównaStyl życiaJajeczna kontrola: źle podana trwałość, klatkowe zamiast ściółkowych

Jajeczna kontrola: źle podana trwałość, klatkowe zamiast ściółkowych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę prawidłowości znakowania jaj. Inspektorzy sprawdzili prawidłowość znakowania jaj oraz opakowań jednostkowych i transportowych. Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością był brak lub nieprawidłowo określona data minimalnej trwałości. Niektórzy producenci ustalali datę minimalnej trwałości na więcej niż 28 dni, co jest sprzeczne z prawem. Wystąpiły również przypadki złego oznaczania metody chowu - jaja z chowu klatkowego oznaczano jako ściólkowe.
Jajeczna kontrola: źle podana trwałość, klatkowe zamiast ściółkowych [© full image - Fotolia.com] Kontrolą objęto w zakresie znakowania jaj kodem producenta - 245 partii jaj o łącznej liczbie 2 mln 526,5 tys. szt., w zakresie znakowania opakowań jednostkowych - 199 partii jaj o łącznej liczbie 1 mln 806,5 tys. szt., w zakresie znakowania opakowań transportowych - 150 partii jaj o łącznej liczbie 1 mln 935,3 tys. szt.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania jaj kodem producenta inspektorzy stwierdzili w przypadku 10 partii (4,1% skontrolowanych partii w tym zakresie), o łącznej liczbie 28 tys. szt. (1,1% liczby skontrolowanych jaj). Nieprawidłowości dotyczyły braku znakowania jaj kodem producenta, podania niewłaściwego kodu producenta, tj. nieprawidłowej kolejności cyfr w kodzie, stosowania niewłaściwego numeru metody chowu kur w kodzie producenta - oznakowanie wskazywało system chowu ściółkowy a jaja pochodziły z systemu chowu klatkowego, podania nieczytelnego kodu producenta.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań jednostkowych wystąpiły w przypadku 64 partii (32,2% skontrolowanych partii jaj), o łącznej liczbie 570,0 tys. szt. (31,6% liczby skontrolowanych jaj). Nieprawidłowości te dotyczyły braku lub żle określonej daty minimalnej trwałości, braku kodu producenta lub braku podania objaśnienia kodu producenta, nieprawidłowej informacji dotyczącej warunków przechowywania, braku lub nieprawidłowego numeru zakładu pakowania jaj, braku podania klasy wagowej jaj lub podanie nieprawidłowego przedziału wagowego oraz braku lub niepełnych danych producenta jaj. Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej liczby jaj stwierdzono w przypadku stosowania daty minimalnej trwałości.

W przypadku znakowania opakowań transportowych nieprawidłowości wystąpiły w przypadku 40 partii (26,7% skontrolowanych partii w tym zakresie) o łącznej liczbie 225,2 tys. szt. (11,6% skontrolowanej liczby jaj). Nieprawidłowości dotyczyły braku oznakowania opakowań transportowych, informacji o liczbie jaj, nazwy i adresu producenta, daty wysyłki jaj, kodu producenta, informacji o metodzie chowu kur, informacji o dacie zniesienia i dacie wysyłki jaj.

Czytaj także:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy