Strona głównaStyl życiaJak parzyć herbatę, by smak naparu był najlepszy

Jak parzyć herbatę, by smak naparu był najlepszy

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów herbaty - czarna, zielona czy owocowa. Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany.
Jak parzyć herbatę, by smak naparu był najlepszy [Fot. Justyna Kaminska - Fotolia.com]

Herbata czarna

Liściasta: W celu uzyskania najlepszego naparu powinno się zalać liście herbaty wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i zaparzać około 5-7 minut. Do szklanki o pojemności 250 ml trzeba wsypać łyżeczkę (2,5g) suszu, a jeśli przygotowujesz napar w imbryku to wsyp do niego tyle łyżeczek herbaty ile gości przewidujesz, plus jedną dodatkową.

Ekspresowa: Aby przygotować smaczną trzeba ją zalać wodą o temperaturze 100 stopni, zostawiając w niej torebkę na około 4 minuty.

Herbata zielona

Liściasta: Chcąc musimy ostudzić wodę do temperatury około 90 stopni. Zieloną herbatę powinno zaparzać się od 3 do 6 minut pod przykryciem, dzięki czemu zachowamy jednakową temperaturę i aromat. Liście herbaty zielonej można zaparzać nawet do 3 razy – kolejne zaparzenia zazwyczaj trwają nieco dłużej.
Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia daje z kolei napar o działaniu relaksującym.

Ekspresowa: Herbata w torebkach jest bardziej rozdrobniona, dlatego też potrzebuje niższej temperatury parzenia – od 75 do 85 stopni i już po 3 minutach można wyjąć saszetki.

Herbaty czarne owocowe i napary owocowo-ziołowe

W przypadku herbat ekspresowych zaleca się zaparzanie w wodzie o temperaturze 100 stopni przez około 4 -7 minut.

Pamiętaj, że…
  • Temperatura wody po 3-4 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza, zaś po 12-14 minutach do 75 stopni.
  • Cukier, czy cytrynę najlepiej dodawać na końcu, po zaparzeniu.
  • Miodu nie powinno się dodawać do gorącej herbaty, ponieważ straci on wszystkie właściwości
  • Warto ogrzać naczynie, czyli przepłukać wrzątkiem, przed przygotowaniem herbaty, ponieważ zimna ceramika zmniejsza temperaturę wody, co w efekcie może zepsuć idealne zaparzanie.
  • Herbatę liściastą powinno parzyć się w szerokich naczyniach, w których ma ona miejsce na rozwinięcie, dzięki czemu można uzyskać lepszy napar.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, nie bój się eksperymentować, ponieważ tylko w ten sposób odnajdziesz swój ulubiony aromat i smak. Możesz spróbować przygotować w wyższej temperaturze większą ilość herbaty, skracając czas parzenia lub zmniejszając temperaturę, a wydłużając czas oczekiwania. Spróbuj wszystkich możliwości i wybierz najlepszą metodę dla siebie.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X