Strona głównaStyl życiaJedz te produkty, a Twoje serce będzie silne i zdrowe

Jedz te produkty, a Twoje serce będzie silne i zdrowe

Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także fundament i podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Komponując menu na kolejny dzień nie powinniśmy zapominać, jak wiele możemy zrobić dla swojego organizmu wspomagając go odpowiednią dietą. Jednym z najważniejszych organów, o który warto zadbać, jest serce.
Jedz te produkty, a Twoje serce będzie silne i zdrowe [Fot. yodiyim - Fotolia.com]

Dania godne Twojego serca – tak je przygotujesz

Wpływ na kondycję i stan naszego serca ma nie tylko to, co ląduje na talerzu, ale również sposób w jaki przygotowujemy posiłki.
Wybierając odpowiednią metodę obróbki produktów przed podaniem możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Najmniej polecanym sposobem przygotowywania posiłków jest ich , zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jeśli przygotowanie dania wymaga smażenia róbmy to w pergaminie, wykorzystujmy do tego celu , masło klarowane lub olej rzepakowy. Unikanie smażenia nie musi oznaczać rezygnacji z jakości i smaku. Warto przestawić się na pieczenie, które doskonale zamyka we wnętrzu posiłku aromat – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”. – Pieczone warzywa są naprawdę pyszne, wystarczy spróbować dyni albo buraków. Dobrym pomysłem jest pieczenie mięsa w towarzystwie warzyw i ziół – dodaje dietetyk.
Jeśli nie gotujemy mięsa na wywar, zawsze wkładajmy je do wrzątku – nie straci swojej soczystości. Korzystajmy też z gotowania na parze, tu również sprawdzi się dodatek w postaci warzyw. Elementem przygotowania jest też przyprawianie potrawy. Dla naszego serca korzystne będzie ograniczenie spożycia soli kuchennej, którą można zastąpić solą potasową lub magnezową, które pomogą zmniejszyć spożycie sodu – jednego ze składników soli kuchennej.

Czego serce nie lubi?

Serce nie lubi nadmiaru , ale to nie jedyny składnik, który powinniśmy spożywać z rozwagą. Ogromne znaczenie ma też jakość i pochodzenie tłuszczu, który zjadamy na co dzień. To nie tak, że tłuszcz jest z natury zły, bo potrzebujemy go jak każdego innego składnika. Diabeł tkwi w proporcjach. Jeśli w nadmiarze spożywamy tłuszcze nasycone, niekorzystnym zmianom może ulec poziom naszego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszyć się drożność naszych naczyń krwionośnych i zwiększyć ciśnienie krwi. Z rozwagą jedzmy też słone przekąski. Niekorzystnie na nasz stan zdrowia wpływa także nadmiar produktów bogatych w cukry proste takich jak słodkie przyjemności. Warto spróbować przygotować domowe wypieki i desery używając ksylitolu lub stewii. Pamiętajmy, że profilaktyczne zalecenia nie zachęcają do popadania w skrajności i całkowitej eliminacji jakiejkolwiek grypy produktów, a raczej do zwiększenia udziału w diecie opisanych poniżej składników, które są dla serca korzystne.

Te produkty podawaj sercu na zdrowie

Spożycie tłuszczów nasyconych równoważmy wzbogacając menu o tłuste ryby morskie, które powinniśmy jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Uzupełnijmy to dodatkiem olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, i olej rzepakowy – nasza oliwka północy. Nie zapominajmy też o orzechach i migdałach bogatych nie tylko w dobre tłuszcze. Mają one bowiem korzystny dla serca wapń i magnez – mówi Katarzyna Zadka. – W rybach, olejach i orzechach znajdziemy kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, obniżają , korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi. Konsumpcję słodkich przyjemności niwelujmy produktami które zawierają błonnik. Oprócz owoców i warzyw zawierają go między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe jak grube kasze, otręby, płatki owsiane, oraz nasiona roślin strączkowych. Odpowiednie spożycie błonnika to lepsza regulacja poziomu glukozy i cholesterolu we krwi i mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała – podkreśla dietetyk Katarzyna Zadka.
Serce bardzo potrzebuje również potasu i , a te składniki znajdziemy w warzywach zwłaszcza konsumowanych na surowo. Ponadto nie może zabraknąć w naszym menu dawki naturalnych przeciwutleniaczy jak witaminy A i C. Pierwsza to pomarańczowe, zielone owoce i warzywa, półtłuste produkty mleczne, druga to orzechy i oleje. Na koniec nie bójmy się jaj – konieczność ich wyeliminowania z diety i ich negatywny wpływ na poziom cholesterolu to mit!

Kondycja fizyczna w rytmie serca

Dbając o kondycję fizyczną poprawiamy nie tylko swój nastrój i wydolność, ale możemy również uniknąć wielu schorzeń. Regularna aktywność fizyczna pozwala uniknąć problemów z nadciśnieniem tętniczym, chorobą wieńcową, krążeniem czy innymi chorobami serca. Ćwiczenia korzystne dla serca powinny być ćwiczeniami o umiarkowanej intensywności i trwające około 30-40 minut. Idealnie wpisuje się w nie spacer, nordic-walking, jazda na rowerze rekreacyjnym. Najlepiej zawsze skonsultować się z lekarzem, który dopasuje i doradzi odpowiednią aktywność, która nie obciąży pracy serca a jednocześnie zwiększy jego wydolność i poprawi pracę. Kiedy mamy możliwość wyruszyć z rodziną na spacer czy wspólnie spędzić czas na świeżym powietrzu nie rezygnujmy z tego – motywacja do rodzinnej aktywności to wartość dla serca nie tylko jako mięśnia, ale i najważniejszego katalizatora uczuć.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy