11-11-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
Kampanie informujące o wpływie stosowanej diety na (cardiovascular disease, CVD) zwiększyły świadomość ważności odpowiednich nawyków żywieniowych; jednak znaczenie towarzystwa podczas jedzenia w dużej mierze zostało przeoczone w poprzednich badaniach. Tymczasem zmiany w społeczeństwie sprawiły, że więcej ludzi niż kiedykolwiek je samotnie, bo i zwiększa się liczba jednoosobowych gospodarstw domowych. Zalecenia zachowania dystansu społecznego z powodu pandemii COVID19 dodatkowo ograniczyły zwyczaj jedzenia z innymi. Co więcej, bardzo popularne stały się platformy usług dostarczania żywności, więc to jeszcze silniej zachęca do jedzenia w pojedynkę.
Coraz więcej osób je samotnie i to może sprzyjać określonym problemom zdrowotnym. Wcześniej wykazano, że częstsze spożywanie posiłków w pojedynkę wiąże się z wyższym ryzykiem i podwyższonym ciśnieniem krwi. W samotności zazwyczaj je się szybciej, a to nierzadko prowadzi do zwiększenia wskaźnika masy ciała, obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu lipidów we krwi. Wszystko to może zwiększać ryzyko i CVD.
Spożywanie posiłków tylko we własnym towarzystwie może też wpływać na zdrowie psychiczne i stanowi czynnik ryzyka depresji, a ona także jest związana z ryzykiem CVD.
Przeprowadzono badanie z udziałem prawie 600 kobiet po menopauzie w wieku ponad 65 lat. Porównano nawyki zdrowotne i dietetyczne seniorek jadających samotnie i z innymi, a także sprawdzono związek między spożywaniem posiłków w pojedynkę a występowaniem CVD i czynnikami ryzyka tych chorób.
Jak się okazało, seniorki, które jadły same, miały słabszą wiedzę na temat odżywiania się i dostarczały sobie mniej niż inne panie energii, węglowodanów, błonnika pokarmowego, sodu i potasu. Co więcej, były 2,58 razy bardziej narażone na dusznicę bolesną, dolegliwość wywołującą ból w klatce piersiowej spowodowany zmniejszonym przepływem krwi do serca - jest to objaw choroby wieńcowej.
Badanie pokazuje, że starsze kobiety, które jedzą same, częściej cierpią na objawowe choroby serca. Są także bardziej narażone na owdowienie, cechują się niższymi dochodami i słabiej się odżywiają. Wyniki nie są zaskakujące, biorąc pod uwagę to, że niższy status społeczno-ekonomiczny i izolacja społeczna mają związek z niższą jakością życia, wyższym wskaźnikiem depresji i gorszym stanem zdrowia - mówi dr Stephanie Faubion z The North American Menopause Society. Jej zdaniem zapobieganie i dbałość o więzi społeczne może nie tylko poprawić dietę, ale zmniejszyć koszty opieki zdrowotnej.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »