08-11-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kofeina daje określone profity większości miłośników kawy, a nowe badanie pokazuje także, że małe dawki substancji zwiększają szybkość i dokładność w rozpoznawaniu słów z pozytywną konotacją.
Badania opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Ruhr w Niemczech pokazują, że zwiększa neuronowe przetwarzanie pozytywnych słów, ale nie tych z neutralnymi lub negatywnymi skojarzeniami.
Poprzednie badania wykazały, że kofeina zwiększa aktywność w ośrodkowym układzie nerwowym, a także, że standardowe dawki związku poprawiają wydajność w prostych zadaniach poznawczych i reakcjach behawioralnych. Ponadto wiadomo, że określone wspomnienia są wzmacniane, gdy silne dodatnie lub ujemne emocje kojarzą się z danymi przedmiotami, jednakże związek między spożyciem kofeiny i emocjonalnymi uprzedzeniami jest nieznany.
Opisywane badanie pokazuje, że spożycie 200 mg kofeiny (co odpowiada 2-3 filiżankom tego napoju) na 30 minut przed zadaniem może poprawić , choć nie ma wpływu na przetwarzanie emocjonalnie neutralnych lub negatywnych wyrazów. Autorzy testów sugerują, że efekt ten jest napędzany przez silne efekty dopaminergicznego działania kofeiny regionach mózgu odpowiadających za zdolności językowe.