Strona głównaStyl życiaLepsza jakość produktów mlecznych

Lepsza jakość produktów mlecznych

W ubiegłym roku poprawiła się jakość handlowa przetworów mlecznych - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolę przeprowadzono łącznie w 47 zakładach mleczarskich. W stosunku do I kwartału w III kwartale 2009 roku inspektorzy odnotowali poprawę jakości handlowej przetworów z mleka we wszystkich kontrolowanych parametrach.
Inspektorzy przyjrzeli się jakości mleka, śmietanki, śmietany, masła, mlecznych napojów fermentowanych, sera twarogowego, serków smakowych, podpuszczkowych oraz topionych.

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych inspektorzy stwierdzili w przypadku 4 partii przetworów mlecznych. Nieprawidłowe cechy organoleptyczne tłuszczów mlecznych (masła o zawartości 80-90% tłuszczu) polegały na obecności kropel wolnej wody na przekroju, serka smakowego - na niejednolitej konsystencji, natomiast sera podpuszczkowego (typu holenderskiego) - na nieprawidłowym oczkowaniu (oczka zbyt małe). Nie stwierdzono natomiast nieprawidłowych cech organoleptycznych w przypadku mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczu mlecznego (o zawartości 62-80% tłuszczu), mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych oraz topionych.

Znacznie gorzej wypadła kontrola parametrów fizykochemicznych produktów mlecznych. W tym przypadku nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 20 partii przetworów mlecznych. Nieprawidłowości w tym zakresie dotyczyły zawyżonej bądź zaniżonej zawartości tłuszczu (śmietana, masło, maślanka, sery twarogowe i podpuszczkowe), zawyżonej zawartości wody (mleko, masło, sery twarogowe i topione), zaniżonej zawartości białka (śmietana, sery twarogowe i podpuszczkowe) oraz zawyżonej zawartości soli (sery podpuszczkowe). Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej masy stwierdzono w przypadku serów topionych (28,9%).

Zawyżony, jak i zaniżony poziom tłuszczu może wynikać z niedokładnej normalizacji tłuszczu w surowcu. Niewłaściwą zawartość tłuszczu odnotowano w 17 (tj. 9,0%) partiach przetworów z mleka o łącznej masie 9,9 tony. Obecność wody obcej w mleku świadczy o jego zafałszowaniu. Stwierdzono ją w przypadku 1 partii mleka pasteryzowanego (tj. 0,5% skontrolowanej liczby partii artykułów mlecznych) o objętości 3,3 hektolitra. Zaniżona zawartość białka w przetworach mlecznych może być efektem stosowania w procesie produkcji surowca pochodzącego od krów niewłaściwie żywionych. Stwierdzono ją w przypadku 3 (tj. 1,6%) partii artykułów mlecznych, o łącznej masie 0,6 tony, pochodzących z dwóch zakładów znajdujących się na terenie jednego województwa. Zawyżona zawartość soli, odnotowana w przypadku 2 partii serów podpuszczkowych (tj. 1,1% skontrolowanej liczby partii przetworów mlecznych) o łącznej masie 0,8 tony, może wynikać ze zbyt dużego stężenia soli w solance lub ze zbyt długiego czasu przetrzymywania sera w solance. Nie stwierdzono nieprawidłowych cech fizykochemicznych w przypadku śmietanki.

Najgorzej wyglądała sytuacja w zakresie odpowiedniego znakowania produktów. Nieprawidłowe oznakowanie opakowań stwierdzono w przypadku 82 partii przetworów mlecznych. Nieprawidłowe znakowanie polegało m.in. na: podaniu niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej produktu, podaniu nieczytelnych informacji dotyczących zawartości tłuszczu, braku lub podaniu nieprawidłowych danych identyfikujących producenta, nieprawidłowym określeniu klasy jakości, niezgodnie z deklarowaną przez producenta normą, wprowadzaniu konsumenta w błąd przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości m.in. poprzez napis „świeże, zimne”, „naturalna”, „smaczny, orzeźwiający”.


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy