07-05-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy jest się głodnym, nie należy robić spożywczych zakupów, przestrzegają uczeni.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy nie jedli przez całe popołudnie, wybierali więcej wysokokalorycznych artykułów w symulowanym supermarkecie niż osoby, które otrzymały przekąskę przed sprawunkami. A w realnym sklepie spożywczym klienci nabyli więcej wysokoenergetycznych produktów w godzinach poprzedzających kolację w porównaniu do osób, które udały się na zakupy o wcześniejszej porze.
Nawet krótki moment, w którym odczuwa się , np. tuż przed obiadem czy kolacją, oddziałuje na nasze wybory żywieniowe. Łatwiej zapełniamy koszyk jedzeniem o dużej ilości kalorii, gdy chce nam się jeść - ostrzegają uczeni z Gretchen Swanson Center for Nutrition w Omaha.
W ramach badań badaniu poproszono 68 osób dorosłych, aby nie jadły na pięć godzin przed ustalonym na późne popołudnie spotkaniem. Przed rozpoczęciem eksperymentu część uczestników została poczęstowana ciasteczkami zbożowymi. Następnie polecono badanym zrobienie żywnościowych w symulowanym sklepie internetowym.
Przeciętnie, wszyscy nabywali osiem artykułów o niskiej zawartości kilodżuli - obejmowały one określone rodzaje produktów mlecznych, mięsa i przekąsek. Jednakże głodni uczestnicy testu kupowali średnio sześć wysokokalorycznych artykułów, podczas gdy ci, którzy wcześniej zjedli ciastka, tylko cztery.
Ponadto uczeni obserwowali klientów supermarketu i odnotowali, że stosunek wysoko- do niskoenergetycznej żywności był w przeciętnym zestawie zakupów wyższy w godzinach od 16.00 do 19.00 w porównaniu do okresu 13.00-16.00.
Endokrynolodzy komentujący wyniki badań wyjaśniają, że opisywane zachowanie może mieć źródło w procesie ewolucyjnym, niegdyś bowiem niezbędnym było znalezienie wysokoenergetycznego pokarmu po okresie postu. Gdy czujemy się głodni, nie sięgamy po sałatę czy , choć one także sycą, ale szukamy znacznie bardziej kalorycznych posiłków, wyjaśniają lekarze.
Wyniki badań opublikowano w JAMA Internal Medicine.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »