Strona głównaStyl życiaOdporność od Matki Natury

Odporność od Matki Natury

Zdrowy tryb życia, naturalne produkty i ekologia, to tematy aktualne nie od dziś. Kurs na kolor zielony przyjmuje coraz więcej osób. Kupujemy zdrowe produkty żywnościowe, które nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów. Szukamy warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wyhodowanych bez użycia pestycydów. Wybieramy produkty oparte na bazie naturalnych składników. Wyjeżdżajmy na ekologiczne wakacje do gospodarstw wiejskich prowadzących agroturystykę. Wszystko po to, żeby polepszyć kondycję swojego organizmu.
Staramy się też ograniczać zanieczyszczenie środowiska, w które bezpośrednio wpływa na jakość naszego życia i zachorowalność. Żeby poprawić stan otoczenia przesiadamy się z samochodu na rower. Swoistym snobizmem, promowanym teraz także przez celebrytów, stało się oszczędzanie energii elektrycznej. Zastępujmy ją energią słoneczną i rozwiązaniami technologicznymi, które przynoszą ograniczenie zużycia gazu i węgla. Wykorzystujemy odnawialne źródła energii - wiatr, wodę, i ciepło geotermalne. Używamy urządzeń energooszczędnych i toreb biodegradowalnych. Segregujmy śmieci, wykorzystujmy powtórnie odpady w procesie recyklingu. Zwracamy uwagę na zużycie wody. Długo można by wyliczać. Dlaczego to robimy? Bo chcemy mieszkać w czystym środowisku i cieszyć dobrym zdrowiem.

Eko jedzenie

Rosnąca świadomość społeczna na temat ekologii idzie też w parze z coraz bardziej przemyślanym sposobem odżywiania się. Stawiamy na naturalne witaminy zawarte w warzywach i owocach, a nie bezmyślnie faszerujemy się syntetycznymi preparatami witaminowymi. Staramy się jeść produkty, które wyprodukowano bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, substancji przyspieszających wzrost, nawozów syntetycznych i technik inżynierii genetycznej. Bo to właśnie ekologiczne warzywa i owoce zawierają znacznie więcej antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się komórek.
W naszych jadłospisach pojawia się większa ilość ryb, makaron razowy, soja, oliwa z oliwek, sok z brzozy, chleb orkiszowy i jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii. Kawę zastępujemy czerwoną i zieloną herbatą. Majonez lekkim sosem winegret. Szerokim łukiem omijamy fast foody i półki sklepowe wypełnione produktami „gotowymi zaraz po zalaniu”. Najwyższe notowania zyskują zaś wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami mięsa, wędliny, konfitury, pieczywo, i inne produkty.

Eko odporność

Prozdrowotny styl życia zakłada m.in. budowanie odporności i leczenie się w naturalny sposób. Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że silnie działające antybiotyki, powodują spustoszenie w naszej mikroflorze jelitowej i wpływają na obniżenie odporności organizmu. Dlatego chorując na grypę nie domagamy się już recepty od lekarza, bo to leki, które powinny być stosowane tylko w przypadkach absolutnej konieczności. Antybiotykoterapia, przejściowo obniżając aktywność układu obronnego naszego organizmu, może nam przynieść ekspresowo kolejną infekcję wirusową. Podobnie rzecz się ma ze szczepionkami, które działają tylko na określone rodzaje wirusów, a te ulegają ciągłym mutacjom. Zamiast chronić, także wyłączają nasz naturalny system obronny.

Dlatego żyjąc w zgodzie z naturą, leczymy się naturalnymi sposobami i przede wszystkim stawiamy na profilaktykę. Jeśli w konsekwentny sposób będziemy prowadzić sprzyjający zdrowiu tryb życia i odżywiania się, nasz organizm wytworzy „siatkę ochronną” broniącą nas przed drobnoustrojami. Co robić? Wzmacniać odporność probiotykami i dostępnymi w aptekach naturalnymi preparatami roślinnymi lub suplementami diety.

Naszą odporność możemy wspomagać sokiem z aloesu, zawierającym polisacharydy, także wykazującym silne działanie immunomodulujące. W drodze do stalowej odporności pomocne będą też preparaty z wyciągiem z wirusobójczego czosnku, czy posiadającej podobne właściwości zielonej herbaty, lub lebiodki pospolitej. Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne ma też wyciąg z liścia oliwki, który stymuluje system odpornościowy poprzez zwiększenie liczby limfocytów T.
Poza tym, stosować możemy olej z oregano, olejek tymiankowy, najczęściej używany do dezynfekcji jamy ustnej i gardła oraz antyseptyczny olejek eukaliptusowy. Naturalnych środków mamy do dyspozycji tak dużo, że trudno sobie wyobrazić powód, dla którego mielibyśmy się faszerować chemią, żeby nie chorować.

www.noblehealth.pl

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:36:34, 24-02-2011 Jolusia

    Coraz częsciej mówi się o zdrowej żywności...ale praktyka jest inna....na codzień obracamy sie wśród modyfikowanych genetycznie produktów.......
  • 22:21:24, 24-02-2011 jakempa

    Pracowałam całe lata w kontroli handlowej, wiem doskonale jak to wygląda z tą żywnoscią, a w gospodarstwach, też się orientuję, Dlatego lubię to najbardziej z warzyw i owoców co sama wyprodukuję na swojej działce, bo wiem co jem, A dla nas dwojga tyle co posadzę to wystarcza,
  • 18:15:40, 25-02-2011 Jolusia

    Jadziu! jesteś szczęściarą....Ja kiedyś tez miałam własne uprawy...ale ze względu na chorobę męża...zlikwidowałam szklarnię i już nic nie uprawiam.....jest trawa....krzewy ...rabatki kwiatowe....gdzie się relaksujemy...
  • 18:24:30, 25-02-2011 metycja

    Jakby się tak zastanowić, to ciężko jest kupić absolutnie zdrową, ekologiczną żywność. A wszystkie sklepy z ekologiczną żywnością często liczą sobie grube pieniądze za coś, co tak naprawdę niczym nie różni się od produktów z innych sklepów. A choćby na przykład sprawa actimela, który miał wzmacniać odporność, a tak naprawdę niczym się nie różni od zwykłych jogurtów. W dzisiejszych czasach jeśli samemu nie nadzoruje się procesu produkcji, to nie można mieć żadnej pewności co do walorów zdrowotnych jedzenia.
    ... zobacz więcej
  • 10:30:20, 27-02-2011 Eliza2

    Cytat:
    metycja
    Jakby się tak zastanowić, to ciężko jest kupić absolutnie zdrową, ekologiczną żywność. A wszystkie sklepy z ekologiczną żywnością często liczą sobie grube pieniądze za coś, co tak naprawdę niczym nie różni się od produktów z innych sklepów. A choćby na przykład sprawa actimela, który miał wzmacniać odporność, a tak naprawdę niczym się nie różni od zwykłych jogurtów. W dzisiejszych czasach jeśli samemu nie nadzoruje się procesu produkcji, to nie można mieć żadnej pewności co do walorów zdrowotnych jedzenia.
    Za nieprawiłową reklamę Ativii firma zapłaciła wielomilionową karę. No cóż: w sprawach odporności nie można iść na skróty, organizm wymaga nie tylko pożywienia, ale też wiedzy właściciela o tym co jemy. I znów kobiety są obarczone większą odpowiedzialnością. To one zajmują się żywieniem rodziny i zdrowiem rodziny. To zdrowie aż w 70% (niektórzy podają nawet 80%) leży w rękach nas samych.
    ... zobacz więcej

Strony : 1 2 3

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy