Strona głównaStyl życiaSer i wino: związek idealny

Ser i wino: związek idealny

Wybór serów na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Polacy najczęściej wybierają Goudę oraz Edamski. Nie każdy wie o tym, że to sery typu holenderskiego. Po jakie odmiany serów warto sięgać i z jakimi winami je połączyć?
Ser i wino: związek idealny [©  ZoomTeam - Fotolia.com] Na świecie produkuje się około 4 tysięcy gatunków . Istnieje wiele podziałów serów, m.in. ze względu na sposób produkcji, zawartość tłuszczu, pochodzenie mleka, czy czas dojrzewania. Najczęściej stosowanym rozróżnieniem jest klasyfikacja serów pod względem technologii wytwarzania skrzepu.

– Konsystencja serów zależy przede wszystkim od zawartości wody oraz od procesu technologicznego. Dzielimy je na sery podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo–podpuszczkowe oraz zwarowe – tłumaczy Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Największą grupę tworzą sery podpuszczkowe. Dzielą się one na miękkie, twarde oraz topione. Przy ich produkcji używa się podpuszczki, dzięki której mleko się ścina, następnie ser dojrzewa. Sery miękkie to sery pleśniowe oraz mniej znane sery maziowe i pomazankowe. Z kolei sery twarde to popularny typ holenderski oraz szwajcarski.

– Sery typu szwajcarskiego mają słodki i delikatny smak oraz duże oczka. Poza serami holenderskimi i szwajcarskimi istnieją jeszcze sery włoskie, angielskie i bałkańskie. Co ciekawe, do tych ostatnich zaliczamy też polskiego oscypka. Osobną kategorią są sery topione, które przetapia się w temperaturze ok. 95 stopni.

Gdy poznamy już podstawowe z pewnością łatwiej będzie nam dobrać od nich odpowiednie wino. Przygotowując kolację we francuskim stylu, warto przyswoić sobie kilka prostych zasad. Nie ma jednak sztywnych wytycznych, które obowiązują oficjalnie. Nawet eksperci nie są w stu procentach zgodni co do połączeń wina i sera. Istnieje jednak kilka wskazówek, które mogą pomóc w udanym doborze. Prostym, ale bardzo skutecznym pomysłem jest dobranie sera i wina z tego samego regionu. Możemy być wtedy pewni, że nie popełnimy żadnego błędu. Kolejnym popularnym sposobem jest łączenie na zasadzie kontrastu.

Słonawe, niebieskie sery podajmy więc razem z Porto, a z Cheddarem wypijmy szampana. W przypadku popularnych serów holenderskich i szwajcarskich ta zasada świetnie się sprawdzi. Do delikatnej Goudy dobierzmy więc , półwytrawne o charakterystycznym aromacie. Z kolei wyraziste sery szwajcarskie, doskonale będą smakować w towarzystwie lekkich białych win, które podkreślą aromat, nie niwelując smaku sera.

Metodą prób i błędów na pewno znajdziemy swoje idealne połączenie. W końcu ser i wino to para doskonała.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy