Strona głównaStyl życiaŚwięta święta i po świętach. Problem marnowania żywności

Święta święta i po świętach. Problem marnowania żywności

Okres przedświąteczny to czas zakupowego szaleństwa. Zwłaszcza w ostatnich dniach przed świętami, idąc alejkami sklepowymi, w pośpiechu zapełniamy kosze artykułami, które nie zawsze są nam potrzebne, ale przecież mogą się przydać. Rzeczywistość niestety pokazuje, że jest inaczej - termin ważności produktu się kończy, więc zamiast w garnku ląduje on w koszu na śmieci.
Święta święta i po świętach. Problem marnowania żywności [© Anna Omelchenko - Fotolia.com]

Podczas gdy jedni na świecie głodują, drudzy żywności mają pod dostatkiem i tym samym ją marnują. W Polsce również mamy problem z kupowaniem odpowiedniej ilości jedzenia, tak by później nie lądowoało ono na śmietniku. Z badań wynika, że Polak wyrzuca statystycznie do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. Rocznie to już 600 złotych na osobę.

- 1/3 Polaków przyznaje się do tego, że marnuje . […] My jako konsumenci, tylko sami Polacy, w ciągu roku wyrzucamy do kosza 2 miliony ton żywności. Można byłoby tym samym wykarmić przez cały rok blisko 2 miliony osób. Gdyby tą żywnością prawidłowo gospodarować, w Polsce nie byłoby problemu osób żyjących w ubóstwie - podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Banków Żywności

Warto się zastanowić nad problemem marnowania , szczególnie teraz w okresie Bożego Narodzenia, kiedy kupujemy i przygotowujemy więcej potraw, ale też więcej jedzenia marnujemy.

Szacunek do żywności to jest to, czego musimy się nauczyć – podkreśla Agnieszka Maciąg, ambasadorka marki Sante - Nasze pokolenie jest tym, które ma dostęp do żywności. Kiedyś cierpiano na jej niedostatek. W czasach kryzysu kupowaliśmy oczywiście dużo, robiliśmy zapasy. Pewnie gdzieś to myślenie z tamtych czasów w nas pozostało. Boimy się, że czegoś nam zabraknie. To wymaga większego uspokojenia, uświadomienia sobie, że żyjemy tak naprawdę w czasach dobrobytu, ponieważ mamy dostęp do wszystkiego. Trzeba zatem wytłumaczyć sobie, że nie muszę kupować na cały miesiąc. Nie okaże się, że w sklepie jest tylko ocet na półce. Mamy takie czasy, że w każdej chwili zakupy można zrobić.

Źle zaplanowane zakupy są główną przyczyną marnowania żywności w naszych domach. Dlatego warto je na przyszłość przemyśleć i asertywnie podczas wizyty w sklepie trzymać się listy. Przede wszystkim kalkulacja – warto zrobić też listę dań i zaplanować, ile osób odwiedzi nas podczas świąt. Zaś teraz, jeśli jedzenie nam zostało – zamrozić, znaleźć przepisy wykorzystujące poświąteczne resztki (świetny przykład dają w tym brytyjscy kucharze) lub podzielić się jedzeniem chociażby z samotną sąsiadką.

Zapraszamy do dzielenia się na wykorzystanie poświątecznych pozostałości.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy