20-11-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Trzeci czwartek miesiąca to dzień, gdy w wielu restauracjach i winiarniach na całym świecie rozpoczyna się wielka degustacja młodego wina Beaujolais Nouveau. Święto to jest w zasadzie sukcesem speców od marketingu, bo młodego wina raczej nie zalicza się do trunków wykwintnych, ale tego dnia nawet osoby, które nie są smakoszami win, odwiedzają restauracje i winiarnie i próbują Beaujolais.
Wino to produkowane jest ze specjalnego szczepu winogron zwanych Gamay, rosnących w Beaujolais - regionie umiejscowionym między Macon a Lyonem. Jest to czerwone wino, które powinno być podawane po lekkim schłodzeniu, ma orzeźwiający i lekki, a czasem cierpki owocowy smak. Podawane jest do potraw z drobiu lub ryb, a także lekkich przekąsek (pasztetów, serów, oliwek).
Region Beaujolais w latach siedemdziesiątych XX wieku zasłynął z produkcji młodego wina, więc pod koniec lat 80 - tych regionalni producenci wina ustanowili święto Les Sarmentelles (Święto Winnej Łodygi).
We Francji jest ono obchodzone niezwykle hucznie, a przygotowania do otwarcia pierwszych w danym roku butelek z młodym winem trwają już na tydzień przed każdym trzecim czwartkiem listopada. Francuzi, a także przybywający tu specjalnie na święto Beaujolais Nouveau turyści masowo udają się na południe Francji.
Wino może być degustowane dopiero po północy, ze środy na czwartek – wcześniejszej degustacji zakazuje prawo. Trzydzieści minut przed północą, mogą go spróbować jedynie winiarze, aby sprawdzić, czy w danym roku Beaujolais jest równie smaczne, jak w poprzednim.
Podczas święta Beaujolais Nouveau miasto tętni życiem, wszystkie lokale gastronomiczne pensjonaty i hoteliki są pełne turystów, a wino leje się strumieniami. Jest to także czas, kiedy turyści zwiedzają winnice i historyczne zakątki miasta Beaujeu oraz delektują się lokalnymi przysmakami.
Obecnie Beaujolais Nouveau jest degustowane nie tylko w regionie Beaujolais, ale praktycznie na całym świecie.