30-09-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Za co kochamy naczynia żaroodporne? Są na tyle estetyczne i ładne, że prosto z piekarnika możemy postawić je na stole, a przy tym na tyle wytrzymałe, że służą nam przez długie lata nie tracąc wcale na swoich właściwościach.
Wszechstronność zastosowania naczyń żaroodpornych nie kończy się w piekarniku, gdyż obecna w ich nazwie „odporność” dotyczy zwiększonej wytrzymałości nie tylko na wysokie, lecz także niskie temperatury. Możemy więc wstawić jeszcze trochę ciepłe naczynie do bez obawy, że zwyczajnie pęknie, jak może zdarzyć się w przypadku zwykłego szkła sodowego. Takim naczyniom nie straszna zamrażarka, mikrofalówka czy zmywarka, dzięki temu stanowią niebywale uniwersalny produkt na miarę naszych czasów.
Gorący trend w gotowaniuNaczynia żaroodporne zyskują ostatnio coraz większą popularność także ze względu na to, że bardziej niż kiedyś przywiązujemy wagę do zdrowego i ekologicznego stylu życia. Jeżeli dokonujemy kuchennych zakupów świadomie i lubimy wiedzieć więcej o produktach, które wybieramy, ekologiczne zalety naczyń żaroodpornych okazują się niepodważalne. Po pierwsze, gotowanie w tego typu naczyniach pozwala zaoszczędzić na zmywaniu. Do przygotowania posiłku, podania go na stole i ewentualnego przechowania reszty w lodówce czy zamrażarce potrzebujemy tylko jednego naczynia. Po drugie, szkło jest materiałem w stu procentach podlegającym recyclingowi, zatem jego produkcja jest przyjazna środowisku. Wreszcie, gotowanie w naczyniach żaroodpornych nie wymaga użycia tłuszczu, co jest istotną zaletą z dietetycznego punktu widzenia. Mówiąc w skrócie – jeżeli ktoś przywiązuje wagę do i troski o środowisko naturalne, gotowanie w szkle żaroodpornym jest dla niego wyborem oczywistym.
Chłodne kalkulacjeWe współczesnym gospodarstwie domowym liczy się dobra organizacja i maksymalna oszczędność naszego czasu. Wielu z nas łączy obowiązki domowe z zawodowymi i dlatego tak bardzo doceniamy każdy pomysł, który ułatwi nam prozaiczne codzienne czynności jak np. gotowanie. Niezależnie czy chcemy odgrzać obiad „na szybko”, zrobić prostą zapiekankę czy przygotować wykwintny poczęstunek dla gości, szklane naczynia są najłatwiejszym i najszybszym sposobem na sprostanie większości kulinarnych wyzwań. Nawet po obiedzie będzie prostsze dzięki szklanym naczyniom, gdyż resztki jedzenia nie przywierają silnie do ich gładkiej powierzchni. Możemy więc śmiało skompletować kuchenne wyposażenie użytku codziennego z takiego właśnie szkła i cieszyć się jego minimalistycznym, jednolitym wzornictwem, a także wszystkimi praktycznymi zaletami. Z pewnością przezroczyste i estetyczne szkło jeszcze długo nie wyjdzie z mody.