04-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dziś każdy Polak zje średnio dwa i pół pączka. Tradycja witania ostatniego tygodnia karnawału kalorycznymi wypiekami nadal wygrywa ze zdrowym trybem życia. Ale czy jednorazowe obżarstwo naprawdę może nam zaszkodzić?
Smażone na głębokim tłuszczu, słodkie, wysokokaloryczne i... pyszne. Niewiele jest osób, które są w stanie oprzeć się urokowi karnawałowych przysmaków. Pączki, faworki, róże karnawałowe oraz inne słodkości (również te z różnych zakątków świata) to na przedwiośniu prawdziwe „comfort food" - jedzenie, które przenosi nas w czasy dzieciństwa. Nic dziwnego, ze Tłusty Czwartek jest dla wielu Polaków idealnym usprawiedliwieniem złamania reżimu. Tego dnia nawet najbardziej dbający o zdrowie i sylwetkę, sięgają po słodkie przysmaki.
Tradycja jedzenia tłustych (a z czasem również słodkich) potraw w dni poprzedzające Wielki Post liczy sobie kilkaset lat. Warto przypomnieć, że pierwsze pączki wcale nie przypominały dzisiejszych delikatnych wypieków - były duże, zwarte i ... zupełnie niesłodkie, a na dodatek nadziewane słoniną. Dopiero w XVII wieku zaczęły się w miastach pojawiać delikatne drożdżowe cuda, lekkie i pyszne. Również na wsiach pączki przechodziły ewolucję w kierunku słodyczy, pozostały jednak zawsze bardziej zwarte i twardsze. Obie odmiany do dziś mają swoich wielbicieli - zwolennicy „miejskich" cenią delikatne drożdżowe ciasto i lekkie nadzienia, miłośnicy „wiejskich" ich „konkretność" w wielkości i konsystencji oraz dużą ilość pysznych konfitur w środku.
Dziś odmian pączków znamy o wiele więcej. W Polsce zadomowiły się chociażby amerykańskie donuty, popularnością cieszą się także małe pączki serowe, pączki hiszpańskie z ciasta ptysiowego czy smażone na głębokim tłuszczu przysmaki z Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Nawet „klasyczne" drożdżowe i nadziewane pączki są zróżnicowane - nadziewane serem, budyniem, toffi, czekoladą, czy bitą śmietaną, lukrowane, posypywane cukrem pudrem czy polewane czekoladową glazurą - każdy miłośnik słodyczy znajdzie tu coś dla siebie.
Wiele osób samodzielnie robi pączki lub faworki. To naprawdę nie jest trudne. Oto kilka przepisów: