08-12-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Boże Narodzenie to jedno z najbardziej rodzinnych i zarazem jedno z najbardziej magicznych świąt obchodzonych w polskiej tradycji. Ta magiczna atmosfera panuje głównie w Wigilię z którą związanych jest najwięcej obrzędów i wierzeń. W dawnej Polsce Wigilia Bożego Narodzenia uważana była za dzień, którego przebieg miał decydować o całym roku. Dlatego w sposób szczególny dbano o odpowiednią oprawę oraz atmosferę panującą tego dnia. Wiele obrzędów i zwyczajów zachowało się do dnia dzisiejszego. Tak jak przed laty tradycyjna wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie a na wigilijnym stole spotkamy 12 postnych dań wśród których królują ryby.
Mało kto wie, że ryby, które obecnie są podstawą wigilijnej wieczerzy, pojawiły się na polskich stołach o wiele później niż tradycyjne potrawy ze zbóż, warzyw, grzybów i owoców. Początkowo spożywano je wyłącznie na dworach lub w bogatych klasztorach, jadali je także rybacy. Później zwyczaj ten zakorzenił się w polskiej tradycji, także wśród ludu i ryba stała się podstawowym elementem wigilijnej wieczerzy. Również teraz do obowiązkowych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole, należy karp oraz śledź, z którego różnorodnych sposobów przyrządzania słynie tradycyjna kuchnia polska.
Ten aspekt naszych kulinarnych zwyczajów może cieszyć, ponieważ mięso ryb stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Ryby zawierają witaminy z grupy B, A, K, D, F, E, a także selen, potas, magnez, żelazo. Odznaczają się więc cennymi właściwościami zdrowotnymi, zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry. Ryby szczególnie polecane są osobom cierpiącym na skurcze mięśni i chorobę wieńcową.