Strona głównaStyl życiaWarzywa i owoce nienajlepszej jakości

Warzywa i owoce nienajlepszej jakości

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała jakość handlową świeżych owoców i warzyw. Ponieważ kontrola była przeprowadzana w pierwszej połowie roku, więc inspektorzy szczególnie dokładnie przyjrzeli się owocom cytrusowym, kiwi oraz winogronom a także gatunkom owoców i warzyw uprawianych w Polsce - jabłkom, cebuli i marchwi. Niestety jakość krajowych warzyw okazała się dość słaba - wymagań jakościowych nie spełniała jedna trzecia zbadanych partii warzyw.
Kontrolę przeprowadzono w 133 podmiotach gospodarczych, w tym w 105 hurtowniach, 2 centrach dystrybucyjnych, w 26 sklepach detalicznych, w tym hiper i super - marketach, oraz na targowiskach. Kontrolą w zakresie jakości handlowej objęto ogółem 1429 partii o łącznej masie 554 ton, w tym 1024 partie świeżych owoców o masie 376 ton oraz 405 partii świeżych warzyw o masie 178 ton.

Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim znakowania świeżych owoców i warzyw. Kontrolowane partie były oznakowane w sposób niekompletny, najczęściej brakowało informacji dotyczących charakterystyki jakościowej, kraju pochodzenia. Odnośnie 37 partii jabłek kontrole wykazały brak nazwy odmiany (umieszczenie tej informacji jest wymogiem obowiązkowym dla jabłek). W przypadku 103 partii stwierdzono całkowity brak oznakowania.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w przypadku 22 procent wszystkich skontrolowanych partii. Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw skontrolowanych w I kwartale 2009 roku w zakresie wymagań minimalnych, wymagań zadeklarowanej klasy jakości, wielkości i prezentacji była na wysokim poziomie. Nieprawidłowości w tym zakresie stanowiły 1-3 procent liczby partii oraz ok. 1 procent masy partii.

Owoce cytrusowe, które objęto kontrolą jakości handlowej, stanowiły wagowo niemal połowę skontrolowanych owoców i warzyw (44 procent masy wszystkich skontrolowanych partii oraz 29 procent liczby partii). Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 15 procent skontrolowanych partii owoców cytrusowych co stanowiło 5 proc. masy skontrolowanych partii.

W przypadku owoców i warzyw pochodzenia krajowego stwierdzono znacznie więcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej. Procent liczby partii niezgodnych z wymaganiami jakościowymi w przypadku jabłek, cebuli, marchwi oraz kapusty mieścił się w przedziale 33-36 procent.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy