Strona głównaStyl życiaCo to jest GMO? Wady i zalety

Co to jest GMO? Wady i zalety

GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacjom genetycznym poddawane są nie tylko warzywa i owoce, ale także zwierzęta czy nawet leki. Jednak to zmiany w genotypie żywności roślinnej budzą aktualnie najwięcej kontrowersji.
Co to jest GMO? Wady i zalety Pierwszą rośliną, która poddana została modyfikacji genetycznej był tytoń, natomiast stał się pierwszym zmodyfikowanym organizmem, który trafił do sprzedaży. W obu przypadkach ingerencja w genotyp miała za zadanie zwiększenie wytrzymałości podczas transportu, a także przyspieszenie wzrostu. Zwolennicy GMO wskazują na większą odporność modyfikowanej rośliny na czynniki klimatyczne, jej lepszą możliwość dostosowania się do słabszej jakościowo gleby oraz szybszy wzrost. Dodatkowo, takie organizmy prezentują się korzystniej: są dorodniejsze i bardziej kolorowe, a podczas przechowywania dłużej zachowują świeżość. Argument zwiększonej odporności GMO na szkodniki ponoszony jest także przez część naukowców, próbujących rozwiązać problem głodu na świecie.

Żywność modyfikowana genetycznie ma też zagorzałych przeciwników, których grono zdaje się powiększać. Ich koronnym argumentem są wyniki badań wskazujące, że długotrwałe spożywanie żywności transgenicznej może mieć na zdrowie nasze i naszych potomków. Badania na myszach wykazały, że myszy karmione modyfikowaną kukurydzą w 3-4 pokoleniu zaczynają wykazywać obniżoną płodność - a w 90% przypadków to, co jest prawdą u myszy, sprawdza się także u człowieka. Dodatkowo GMO wykazuje się większym potencjałem alergennym, natomiast zmniejszoną zawartością cennych składników odżywczych.

Przeciwnicy zmutowanej żywności zbijają także argument, jakoby była ona rozwiązaniem problemu głodu w krajach Trzeciego Świata, powołując się na badania Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa według których głód na świecie spowodowany jest niewłaściwą dystrybucją żywności, a nie jej brakiem.

Największą jednak wątpliwością, zarówno naukowców, rolników, jak i konsumentów jest faktyczny, długodystansowy wpływ żywności modyfikowanej genetycznie na organizm człowieka oraz na ekosystem. Istnieje bowiem niewiele zweryfikowanych badań dotyczących oddziaływania GMO na człowieka, wciąż wiele jest kwestii niewyjaśnionych. Eksperymenty żywieniowe prowadzone do tej pory trwały zbyt krótko, aby móc realnie ocenić wpływ GMO na zdrowie zarówno pokoleń żyjących obecnie, jak i tych z przyszłości, dlatego racjonalne wydaje się kierowanie zasadą przezorności. Wątpliwości jest tak wiele, że sporo firm całkowicie rezygnuje ze stosowania zmutowanych półproduktów w produkcji swoich wyrobów - tak jak na przykład wielkopolska marka Primavika, która do wyrobu swoich produktów używa tylko naturalnych składników, wolnych od GMO.

Dopóki nie powstaną badania, które z niezbitą pewnością dowodzić będą, że zmiany w genotypie warzyw i owoców nie są szkodliwe, rozsądniej jest wybierać żywność naturalną. Aby mieć pewność, że wybierane przez nas produkty są , należy przede wszystkim przestrzegać kilku zasad podczas codziennych zakupów: wybierać żywność ekologiczną, unikać sztucznych dodatków i substancji słodzących (słodziki, aspartam) oraz zawsze szukać na wybieranym produkcie informacji od producenta czy produkt jest wolny od GMO.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy