Strona głównaStyl życiaKampania przeciw marnowaniu żywności

Kampania przeciw marnowaniu żywności

W kwietniu rusza ogólnopolska kampania społeczno - medialna przeciw marnowaniu żywności, której organizatorem jest Federacja Polskich Banków Żywności. Szacuje, się że na całym świecie 1/3 wyprodukowanej żywności ulega zmarnowaniu.
Celem kampanii „Przestań wyrzucać" jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na fakt, że zmarnowana żywność ma wpływ na środowisko naturalne, społeczne i ekonomiczne. Wyrzucając produkt spożywczy marnujemy nie tylko żywność, ale także energię, koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy więcej odpadów. Kampania zachęca do zmiany postaw i zachowań konsumentów oraz promuje wśród producentów przekazywanie żywności Bankom Żywności, zamiast niepotrzebnej utylizacji.

Organizatorzy kampanii popodkreślają, że 60% wyrzucanej żywności wciąż nadaje się do spożycia, a kolejne 20% można by zaoszczędzić dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i niedopuszczeniu do jej zepsucia.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Oferty pracy