22-11-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Święta Bożego Narodzenia to okres kojarzący się z prezentami pod choinką, wspólnym śpiewaniem kolęd i spędzaniem czasu w gronie rodzinnym przy zapachach rozchodzących się z kuchni. Czy można wyobrazić sobie polski stół wigilijny bez maku?
Masa makowa jest składnikiem wielu tradycyjnych dań na stole wigilijnym i bożonarodzeniowym. Dodajemy ją nie tylko do makowca czy babki z makiem, ale również do kutii i tradycyjnych klusek z makiem, których na świątecznym stole nie może po prostu zabraknąć. Dostępne w sklepach gotowe masy makowe, z dodatkiem np. bakalii i miodu, pozwalają skrócić czas przygotowania potrawy - wystarczy otworzyć puszkę i przełożyć masę makową do klusek bądź wcześniej przygotowanego ciasta i upiec.
Tradycyjne stoły wigilijne różnią się od siebie w zależności od regionu Polski. Każdy z nich wyróżnia się poprzez oparcie świątecznej kolacji na odmiennych potrawach. Dotyczy to również dań przygotowywanych na bazie maku.
Śląsk specjalizuje się w makówkach, czyli deserze wigilijnym przygotowywanym z maku, sucharów bądź chałki oraz wody. Na Podkarpaciu i Podlasiu tradycyjnie serwuje się kutię, która przybyła do Polski zza wschodniej granicy. W lubelskim na stole wigilijnym nie powinno zabraknąć strucli makowej, Mazowsze specjalizuje się natomiast w kluskach z makiem, gdzie oprócz klusek i maku pełno jest bakalii i miodu. W regionie rzeszowskim królują kutia oraz kluski z makiem i miodem, Suwalszczyzna zaś wyróżnia się innym makowym deserem - tak zwanym mrowiskiem, czyli kruchym ciastem ułożonym w kopiec, polanym miodem i przyprawionym makiem i bakaliami. Na tradycyjnym świątecznym stole w całej Polsce nie może zabraknąć również słodkości, strucli z makiem, makowca i kruchalców zwanych również łamańcami, czyli kruchych ciasteczek podawanych z mieszaniną maku, miodu i bakalii.