31-05-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
Mleko kobiece jest zazwyczaj stosowane jako pierwszy i początkowo jedyny pokarm dla noworodka. Musi więc ono zawierać wszystkie składniki odżywcze, jakie potrzebne są do prawidłowego rozwoju dziecka. Z czasem mleko matki zostaje zastąpione mlekiem krowim, a to stanowi dla organizmu poważną różnicę. zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mleko kobiece, posiada również wiele protein, które potencjalnie mogą wywoływać alergie.
A jak jest w przypadku mleka kobylego? O ile w mleku krowim dominują białka typu kazeinowego, to mleko klaczy określa się mlekiem najbardziej zbliżonym do mleka kobiecego, ponieważ przeważają w nim białka typu albuminowego. Już to powoduje, że to drugie jest lepiej przyswajane i lepiej trawione przez organizm ludzki.
Dobroczynny wpływ na zdrowieNa prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, a także na poprawne wchłanianie wapnia, fosforu czy magnezu bardzo duży wpływ ma laktoza. Mleko kobiece zawiera 7% tego węglowodanu, mleko kobyle – 6,1%. Dzięki temu obydwa rodzaje mleka są dobrze tolerowane przez człowieka. Mleko krowie zawiera ok. 4,5% laktozy, co jest wynikiem znacznie gorszym.
Pośród ponad 40 bioaktywnych składników, jakie możemy znaleźć w kobylim mleku, znajdują się m.in. witaminy, naturalne hormony i czynniki wzrostu oraz liczne enzymy. Składniki mające największy wpływ na zdrowie ludzi to:
- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (kwasy omega-3 i omega-6) – organizm nie potrafi ich produkować, dlatego muszą być dostarczane z pokarmem, a są niezbędne, ponieważ pełnią funkcję budulcową, łagodzą procesy zapalne w skórze, zapobiegają nadmiernej utracie wody, pozytywnie wpływają m.in. na trawienie i krążenie.
- kwas orotowy (witamina B13) – działa odtruwająco i ochronnie na wątrobę, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi, pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego, przyspiesza proces odnowy skóry oraz stymuluje wzrost nowych komórek,
- laktoferyna – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, łagodzi stany zapalne skóry,
- lizozym – białko mające wpływ na odporność organizmu, ma działanie przeciwbakteryjne,
- karnityna – związek chemiczny wspomagający procesy detoksykacyjne,
- laktadheryna – gdy jest przyjmowana regularnie, zwiększa ilość kolagenu w skórze i przyspiesza przyrost naskórka.
W literaturze medycznej kobyle mleko pojawia się w bardzo wielu aspektach. Z przeprowadzonych badań wynika m.in., że mleko klaczy ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy organizmu, układ krążenia, układ pokarmowy (w tym na wątrobę), a szczególnie dobroczynny wpływ mleko tego typu ma na nawilżenie oraz elastyczność skóry, co wykorzystywane bywa w łagodzeniu objawów chorób takich jak łuszczyca, czy .