23-12-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pięknie nakryty stół podkreśla odświętność chwili i jest wyrazem naszego szacunku dla zaproszonych gości, z którymi pragniemy dzielić czas. Ozdobna porcelanowa zastawa, błyszczące sztućce, dopasowane kolorystycznie serwetki to minimum klasycznej elegancji.
Gdy temperatura świątecznych przygotowań opadnie, można zacząć cieszyć się tymi kilkoma dniami spędzonymi z najbliższymi. Święta to czas wypoczynku, wyśmienitego jedzenia i niekończących się rozmów w rodzinnym gronie przy pięknie udekorowanym stole. Gustownie nakryty stół jest nieodzownym uzupełnieniem świątecznego posiłku i sprawia, że jedzenie jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale również dla oka...
Dekorowanie stołu zaczynamy od wyboru odpowiedniego obrusu. Powinniśmy wziąć uwagę wzór zastawy stołowej, na której zamierzamy podać posiłek. Jednolity obrus będzie się świetnie komponował z bogato zdobioną zastawą. Na odważniejszy kolor lub wzór obrusu możemy zdecydować się, gdy wybierzemy zastawę delikatnie zdobioną. Klasyczna elegancja wymaga, aby obrus był starannie wyprasowany i dokładnie dobrany pod kątem wielkości stołu - nie może być on ani zbyt mały, ani zbyt obszerny, co więcej - musi opadać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.
Świąteczne potrawy zasługują na to, żeby podać je w wyjątkowy sposób, najlepiej na porcelanowej zastawie, które uzupełnieniem będą klasyczne, wykonane ze stali nierdzewnej sztućce. Na uroczyście udekorowanym stole nie może zabraknąć dodatków. To one tworzą przyjazną aurę i wprowadzają świąteczną atmosferę. Nawet niewielki, własnoręcznie wykonany świerkowy stroik ożywi stół i podkreśli bożonarodzeniowy nastrój. Niezbędnym elementem każdego eleganckiego nakrycia stołu są również serwetki. W zależności od okazji, możemy składać je w różny sposób. Możliwości dekoracji stołu jest naprawdę wiele. Świece, żywe kwiaty, stroiki, bombki czy suszone owoce to tylko niektóre dodatki, które możemy wykorzystać.