09-11-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nostalgia wywołana minioną epoką to również przywiązanie do przedmiotów, które bezapelacyjnie są z nią związane. Młodzi i starsi ulegają tej modzie, a rekwizyty cieszą się ogromną popularnością. Okazuje się, że nawet widok mleka w szklanej butelce może niejednego z nas przyprawić o szybsze bicie serca...
Duch PRL wciąż żyje, tyle że teraz stał się wyznacznikiem oryginalności. Patrząc na przykład na chłodnicze lady z mlekiem widzimy całą gamę opakowań: od folii do kartonów. Rodzaj opakowania ma ogromny wpływ na jakość produktu i bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta. Czynnikami, które odgrywają rolę podczas oddziaływania opakowania na produkt są: migracja, czyli przedostanie się substancji zawartych w opakowaniu do żywności, przenikanie substancji z otoczenia, przez opakowanie do żywności oraz adsorpcja, czyli przedostawanie się z kolei substancji zawartych w żywności do opakowania.
Szkło jest niekwestionowanym liderem na rynku opakowań. Jest to substancja całkowicie nieprzepuszczalna i nierozpuszczalna w jakimkolwiek środku chemicznym.
W konsekwencji szklane opakowanie jest bardziej bezpieczne dla znajdującego się w nim produktu. Gwarantuje również to, że z otoczenia nie przedostaną się do wewnątrz żadne substancje.
Właściwości opakowania wykonanego ze szkła zabezpieczają produkty przez zanieczyszczeniem metalami ciężkimi, co bardzo często zdarza się w przypadku metalowych opakowań. Powoduje to, że nie następuje zmiana smaku, zapachu i składu chemicznego.
Pozytywne właściwości szkła nie ograniczają się tylko do samego produktu i sposobu jego przechowywania, ale także do ekologicznego charakteru. Szklane opakowania spełniają wszystkie wymagania stawiane przez Dyrektywę UE, określającej politykę opakowań oraz odpadów opakowaniowych. Głównym celem tej dyrektywy jest zapobieganie powstawaniu zagrożeń dla środowiska i ograniczenie zasięgu problemów już występujących oraz recycling.