Strona głównaStyl życiaSztuka podawania kawy

Sztuka podawania kawy

Sposób picia kawy to element stylu życia. To w jaki sposób kawę parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz upodobania. Warto wiedzieć, że istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.
Espresso - kropla wody w kawie

© Alessandro Capuzzo - Fotolia.comAmatorzy małej, mocnej kawy, dobrze wiedzą, że sekret tego napoju tkwi w sposobie jego przyrządzania. Mniej wtajemniczonym podpowiadamy, że espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Aromatyczne espresso zaparzone koniecznie ze świeżo zmielonej kawy, serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml. Naczynie wypełniamy tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel pięknie podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Można również dodać plasterek cytryny.

Cappuccino

© waranon jankerd - Fotolia.comPrawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Powinna mieć ona większą pojemność niż naczynie do espresso, czyli 150 do 200 ml i powinna być wykonana z porcelany o grubych ściankach.

Cafe Latte


© littleny - Fotolia.comŁączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu - tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.

Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Poświęć chwile na dobór odpowiedniej filiżanki, szklanki oraz kawowych dodatków i chłoń kawową przyjemność wszystkimi zmysłami.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:03:36, 18-10-2007 tulpe

    Uwazam ze to jest bardzo dobry pomysl .aby przypomniec zachowanie tradycji. Osobiscie pije kawe tzw: po Polsku. ona mi najbardziej smakuje no i przypomina czasy kiedy zdobycie kawy bylo sztuka.
    Teraz mam jej po dostatkiem -ale wspomnienia zostaly. Pijcie kawe, bo podobno jest bardzo zdrowo.!
  • 19:09:56, 18-10-2007 arczia

    a ja preferuję kawę "Astrę" pozbawiona drażniących substancji - i serducho mi po niej nie kołacze. Czasem dodaję łyżeczkę miodu - ma ciekawy aromat
  • 19:33:29, 18-10-2007 liduszka

    arczio, widze , ze nie tylko ja lubie kawke . Tylko nie potrafie jej pic bez cukru,samej tez jest smutno i nie smakuje , najlepiej pic goraca i w milym babskim towarzystwie , prawda? ZAPRASZAM:
  • 19:48:05, 18-10-2007 wuere'le

    Kawa bez babskiego towarzystwa też smakuje.
    Ale to tak na marginesie. Bardzo lubię kawę "Expresso Columbiano" ziarnistą, ale trudno ją dostać. Kawa ta ma taki lekko czekoladowy posmak. Z braku tej ulubinej kupuję Arabikę, jest na tyle dobra, że zaspokaja moje potrzeby smakowe. No cóż, z braku laku, dobry kit.
    Kawę parzę w expresie ciśnieniowym. Taki express musi mieć co najmnie 15 bar ciśnienia, mniej to nie warto.
    Są też takie zaparzarki ciśmnieniowe, nie wiem jak to się nazywa, ale też kawa jest tam zaparzana ciśnieniowo, chodzi o te urządzenia, które stawia się na gaz, lub są elektryczne, ale są zamykane hermetycznie. Taka kawa jest też bardzo dobra.
    Kiedy jednak zdarzy mi się bylejaka kawa, to wtedy dodaję np. odrobinę imbiru, albo czego innego.
    Tak czy inaczej bardo lubię kawę i chętnie ją piję. Mam też swój sposób na kawę mrożoną, którą głównie pije moja żona, bo bardzo lubi mrożoną kawę.
    Z kawowym pozdrowieniem .
    ... zobacz więcej
  • 19:58:07, 18-10-2007 Sunshine

    Cytat:
    wuere'le
    Mam też swój sposób na kawę mrożoną, którą głównie pije moja żona, bo bardzo lubi mrożoną kawę.
    o widzę, że nie tylko ja jestem wieeeelką admiratorką kawy mrożonej.
    A jaki jest ten przepis,możesz podać?
  • 21:37:37, 18-10-2007 wuere'le

    Więc tak:
    pół szkalnki wody mineralnej, 2-3 kostki lodu, 1-1,5 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, według uznania mleka 1,5% i to wszystko energicznie mieszać, wstrząsać w saheikerze.
    Przelać do wysokiej szklanki, dodać około łyżki stołowej lodów waniliowych, lub czakoladowych lub według uznania, dodać słomkę, acha, mozna jeszcze dodać bitej śmietany i posypać drobną czekoladą.
    Casłość rewelacyjna!
    Życzę smacznego!!!
  • 23:17:06, 18-10-2007 Pani Slowikowa

    wloskie espresso w domowych warunkach robi sie ja tak
    oczywiscie w barze jest lepsza bo robiona super expresem.

    http://www.youtube.com/watch?v=yvOKB...elated&search=

    A kawa tez wloska oczywiscie musi byc albo Illy Caffe albo Lavazza qualita rossa.. Dobra jest tez Caffe Paulista..
  • 09:04:23, 21-10-2007 ZoSka

    We włoskich barach podają kawę w suchych, wygrzanych filiżankach, co dodatkowo poprawia jej smak.
  • 09:39:15, 21-10-2007 BUNIA

    Rysiu Rynkowski reklamujacy swego czasu kawe "Woseba Gold" - "ta kawa budzi mnie " - wypijana /bez cukru/ co rano w mojej ulubionej filizance - a do tego jeszcze male co nieco slodkie .. /rzadko/ .. wprawia mnie w dobry nastroj ...

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy