Strona głównaStyl życiaWędliny: za dużo wody, za mało mięsa

Wędliny: za dużo wody, za mało mięsa

Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów z mięsa czerwonego. Inspektorzy badali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy. Kontrolą jakości handlowej objęto też kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji. Nieprawidłowości dotyczyły również zawyżonej zawartości wody.
Kontrolę przeprowadzono w 74 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi około 6 procent zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju.

Inspektorzy nie stwierdzili nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej wędlin oraz konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego.

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody i tłuszczu oraz zaniżonej zawartości białka w stosunku do deklaracji producenta. Zawyżona zawartość wody oraz zaniżona zawartość białka zostały uznane za zafałszowania.

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 91 partii przetworów z mięsa czerwonego (37,4% skontrolowanych partii). Większość poddanych kontroli partii wędlin wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania. Do najczęściej stwierdzonych nieprawidłowości należał nieprawidłowy wykaz składników (brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, w tym substancji alergennych i dozwolonych substancji dodatkowych). Podawano także większą, niż wynikało to z receptury, ilość procentową mięsa w wyrobie gotowym (nieprawidłowości te zostały uznane za zafałszowania). Niektórzy producenci podawali informacje wprowadzające konsumenta w błąd co do rodzaju produktu, np. stosowali dwie różne nazwy w oznakowaniu tej samej wędliny (ta nieprawidłowość również została uznana za zafałszowanie).

Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, iż rozpiętość parametrów przy produkcji asortymentu oferowanego pod tą samą nazwą lub należącego do tej samej grupy wędlin, jest szeroka.

Dla kiełbas suszonych producenci deklarują zawartość wody od 30% do 75%, podczas gdy Polska Norma dopuszcza dla tej grupy wędlin zawartość wody na poziomie nie więcej niż 55% dla kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych oraz 59% dla kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych.

Zawartość wody w kiełbasach podsuszanych, wg Polskiej Normy powinna być na maksymalnym poziomie 63%, natomiast wg norm zakładowych, jakie deklarują producenci, zawartość wody jest na poziomie od 55% do 79%.

W przypadku zawartości tłuszczu można zauważyć dużą rozpiętość wartości - dla kiełbas suszonych producenci deklarują zawartość tłuszczu na poziomie nie więcej niż 15% lub nie więcej niż 48%, natomiast dla kiełbas podsuszanych nie więcej niż 18% lub nie więcej niż 50%. Polska Norma dopuszcza zawartość tłuszczu na poziomie nie więcej niż 30%, 45% i 40%, odpowiednio dla kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych, średnio rozdrobnionych i kiełbas podsuszanych.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:36:09, 01-01-2011 wawik

    19 lat już robie własne różne wyroby i jakoś żyję, co widać nawet w moim profilu i w podpisie.
  • 22:55:32, 01-01-2011 wuere'le

    Polecam program na TVN Style pt."Wiem co jem". Jutro o 10:45 jest kolejne wydanie. Jeśli ktoś nie ma tego programu w telewizorni to pod tym tytułem w Googlach można też znaleźć.
  • 10:03:11, 02-01-2011 Doc

    Cytat:
    wawik


    brzuszyca poświąteczna to tylko dla łakomych.
    Normlni spożywają własne swoje wyroby i wiedzą, że smacznie i zdrowo się odżywiają.

    Jedź wolno bo winogrona śpią
  • 12:36:23, 20-01-2011 Eliza2

    Jem mało wędlin, wolę mięso. Kupuję wyroby mięsne w małym sklepiku i wiem, że w masarni z której pochodzą wyroby nie nasącza się mięsa by wydłużyć jego termin przydatności a wędliny przygotowuje się wg tradycyjnych receptur. W wielkich przetwórniach przygotowuje się ze 100kg mięsa 150kg szynki...pomyśleć tylko...
  • 12:55:29, 20-01-2011 wawik

    Cytat:
    Doc
    Jedź wolno bo winogrona śpią

    Krzewy winorośli jeszcze śpią.
  • 16:13:42, 20-01-2011 Eliza2

    Cytat:
    wawik
    Krzewy winorośli jeszcze śpią.
    Winorośl zaliczamy do wędlin?
  • 17:51:15, 20-01-2011 wawik

    Cytat:
    Eliza2
    Winorośl zaliczamy do wędlin?
    Pytanie należy skierować do Pana Doc.
  • 11:07:13, 04-02-2011 Eliza2

    Pewien młody człowiek powiedział mi wczoraj: byłem na zapleczu hipermarketu x....nigdy tam nie kupie wędlin, bo wiem co z nimi tam robią, by wyglądały świeżo i długo leżały .
  • 12:08:54, 04-02-2011 aleksa5

    Ciekawy program kulinarny " Rewolucja na talerzu"
    http://www.tvnstyle.pl/news/3028/view

    Każdy odcinek to rewolucyjne trzy wersje potraw, które często pojawiają się na naszych stołach. Dlaczego rewolucyjne? Odchudzają dania Fast Food i zrobią domową pizzę itp.
  • 12:20:50, 04-02-2011 wawik

    O wędlinach marketowych - jaki mają smak? to ja zapomniałem 20 lat tamu i każdego namawiam.

Strony : 1 2 3 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy