Strona głównaStyl życia10 wielkanocnych słodkości z europejskich krajów strona 6 / 10

10 wielkanocnych słodkości z europejskich krajów

strona 6 / 10


6. Grecja – Tsoureki
© PhotoeffectbyMarcha - Fotolia.com
Tradycja wypiekania tsoureki, czyli słodkiego chlebka, sięga czasów Bizancjum. Ciasto przypomina nieco polską chałkę, ale wyróżnia je jeden niezwykły element. Tsoureki piecze się z w środku i ozdabia jajkami. Przyrządza się je zazwyczaj w Wielki Czwartek, natomiast zjeść można je dopiero w Paschalną Niedzielę. W oryginalnych greckich przepisach znaleźć można składniki takie jak mahlep (ziarna wiśni winnej), anyż czy mastyks.
Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy