Strona głównaStyl życia10 wielkanocnych słodkości z europejskich krajów strona 9 / 10

10 wielkanocnych słodkości z europejskich krajów

strona 9 / 10


9. Chorwacja – Pinca
fot. Roberta F., CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielkanocy, je się Pinca. Ciasto to jest wyjątkowo popularne w Dalmacji i Istrii. W smaku przypomina francuskie brioche, a jego kształtem upodabnia się do bochenka chleba. Tym, co wyróżnia ten wielkanocny przysmak jest nacięty na powierzchni krzyż, symbolizujący ukrzyżowanie . Pinca przyrządza się z dużej ilości masła i jaj z dodatkiem rumu, rodzynek i skórek cytrusów.
Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy