27-09-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zmywanie w zmywarkach często nie zabija wszystkich szkodliwych mikroorganizmów pozostawionych na talerzach, sztućcach i w garnkach. Poza tym długie cykle tych urządzeń zużywają duże ilości energii elektrycznej, a co więcej, do całego procesu potrzebne są detergenty, które zostają wpompowywane w ścieki i zanieczyszczają środowisko.
Zmywarki działające dzięki ekstremalnie gorącej parze mogą stanowić bardziej efektywne, przyjazne dla środowiska rozwiązanie. Na Politechnice w Dortmundzie i w Monachium sprawdzono efektywność takiego urządzenia i odkryto, że zabiło ono 99 proc. bakterii na naczyniach w zaledwie 25 sekund.
Nowo zaprojektowana wygląda jak pudełko z górnym otworem i dyszą na dole. Talerz pokryty żaroodpornym szczepem bakterii został umieszczony bezpośrednio nad dyszą. Kiedy talerz osiąga określoną temperaturę progową, mikroorganizmy stają się nieaktywne.
- Para wydobywa się z dyszy z bardzo dużą prędkością. Obserwujemy wówczas dynamiczny przepływ pełen kłębów i wirów. Obejmuje to również przekazywanie ciepła, co pokazuje, jak wpływa ono na cały proces - mówi Natalie Germann z Politechniki w Dortmundzie.
Takie fale uderzeniowe pary z dużą prędkością odbijają się od powierzchni zmywarki. Jakkolwiek tu skoncentrowano się na bakteriach, cały proces może być skuteczny w usuwaniu resztek jedzenia.
- Nasze badanie pomaga określić siłę i położenie wstrząsów oraz wirów podczas w opracowanym urządzeniu. To bardzo ważne dla rozmieszczenia naczyń w zmywarce oraz rozlokowania dysz - dodaje Laila Abu-Farah z Politechniki Monachijskiej.
Podczas gdy symulacje pokazują szybką dezaktywację bakterii, rzeczywiste zastosowania zmywarki dotyczą większej ilości naczyń i na cały proces potrzeba by więcej czasu. Jednak eksperci sądzą, że ciągle byłaby znacznie szybsza i skuteczniejsza technologia niż ta konwencjonalna.
Zmywarka z nagrzaną parą początkowo kosztowałaby więcej, jednak na dłuższą metę przyniosłaby na wodzie, elektryczności i detergentach. Według pomysłodawców sprawdzi się w restauracjach, hotelach i szpitalach, słowem, wszystkich miejscach, które muszą spełniać wysokie standardy higieniczne.
Na podstawie: