15-09-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ostatnie „fale" lata, powrót z wakacji, zmniejszona ilość światła słonecznego i nadmiar kofeiny mogą wywoływać pewne napięcie i intensyfikację uczucia niepokoju. Pogorszenie nastroju i napady lękowe może intensyfikować choroba, przebyty uraz, a także niedobory dietetyczne. Te ostatnie najłatwiej zwalczyć - proponujemy cztery naturalne produkty, które pomogą odzyskać dobry humor.
Niedostateczny poziom składników mineralnych, takich jak i , jest związany z obecnością . To dlatego, że pierwiastki te odgrywają ważną rolę w chemii mózgu i reakcjach zachodzących w organizmie. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie , mogą mieć wpływ na poziom niepokoju. Pozostałe substancje pomagające zachować zimną krew i ze spokojem patrzeć na świat to magnez i cynk. Biorą one udział w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi, regulacji tempa przemiany materii oraz wzmocnieniu reakcji systemu odpornościowego. Witamina B 12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości, umożliwia prawidłowy rozwój komórek nerwowych, a także pomaga w metabolizmie białka , węglowodanów i tłuszczu.
Żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość tych wszystkich dobroczynnych substancji i móc liczyć na lepszy nastrój trzeba jeść:
Pestki dyniSą smaczną jesienną przekąską serwowaną na rozmaite sposoby. Ich porcja zapewni 48 proc. rekomendowanej dziennej dawki magnezu i 17 proc. dziennej dawki cynku.